Η Fed ενθαρρύνει την αναθεώρηση του επενδυτικού κινδύνου…

Η Fed ενθαρρύνει την αναθεώρηση του επενδυτικού κινδύνου…

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι οι θέσεις οι οποίες εκφράσθηκαν από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα ενθαρρύνουν την αναθεώρηση και αναπροσαρμογή του επενδυτικού κινδύνου, που είθισται να αναλαμβάνουν οι επενδυτές, εκφράζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, Mogan Stanley, στο νέο εβδομαδιαίο δελτίο της για τις διεθνείς αγορές και συγκεκριμένα για εκείνην του συναλλάγματος. Η Fed διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της δανεισμού, στο 5,25%, όπως ανεμένετο, το μήνυμα όμως που έδωσε στις αγορές αναφορικά με τις μελλοντικές προθέσεις της ήταν διαφορετικό του αναμενομένου. Οι εκτιμήσεις αναφέρονταν στην πιθανότητα να σηματοδοτηθεί επικείμενο άνοιγμα ενός κύκλου μείωσης των επιτοκίων της, όμως ο πρόεδρος της, Μπεν Μπερνάνκι, έμεινε πιστός στον ρόλο του παραδοσιακού κεντρικού τραπεζίτη. Οπως τόνισε, πρώτη προτεραιότητα για τη Fed παραμένει η αναχαίτιση των πληθωριστικών πιέσεων και οι αναλυτές της Morgan Stanley υποστηρίζουν ότι το βασικό μήνυμά της είναι πως οι εξελίξεις δεν είναι ακόμη τόσο καθοριστικές, ώστε να απαιτούν ρύθμιση της νομισματοπιστωτικής πολιτικής. «Το δολάριο ενδέχεται να δεχθεί πιέσεις σε αυτό το περιβάλλον, καθώς θα απαιτηθεί χρόνος για να αποδειχθεί η ορθότητα των θέσεων της Fed. Στο μεταξύ, οι κίνδυνοι επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας εντείνονται», καταλήγουν οι ίδιοι, προβλέποντας την υποχώρηση του δολαρίου έναντι του γιεν και του ελβετικού φράγκου.

Στάση αναμονής αναφορικά με το ευρώ τηρεί η Morgan Stanley προς το παρόν, υποστηρίζοντας ότι το ενιαίο νόμισμα θα πρέπει να ενισχυθεί στο πλαίσιο περιβάλλοντος μείωσης του επενδυτικού κινδύνου. Ωστόσο, επισημαίνουν, οι πρόσφατες διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας του είναι ενδεικτικές της εκτόνωσης των δυνάμεων που πυροδοτούσαν το ράλι του.

Η αστάθεια που χαρακτηρίζει τις διεθνείς αγορές περιορίζει τη ζήτηση carry trade του γιεν (δανεισμός στο χαμηλότοκο γιεν για τοποθετήσεις σε άλλα νομίσματα και περιουσιακά στοιχεία υψηλοτέρων αποδόσεων). Αλλωστε, το μήνυμα της Fed, το οποίο ήδη περιγράψαμε, μάλλον προοιωνίζεται… συνδυαστικά την άνοδο των επιτοκίων εκ μέρους άλλων κεντρικών τραπεζών.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται εν ολίγοις να προχωρήσει στην κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδος αύξηση του βασικού επιτοκίου της δανεισμού την 23η Αυγούστου. Η προοπτική του γιεν είναι ανοδική, αλλά οι ασάφειες που χαρακτηρίζουν προς το παρόν τις διεθνείς αγορές οδηγεί στον υπολογισμό της διαμόρφωσης της ισοτιμίας δολαρίου γιεν στο ορατό μέλλον στα επίπεδα των 120,05 γιεν ανά δολάριο.

Την εκτίμηση ότι η επιβράδυνση των αναπτυξιακών ρυθμών της βρετανικής οικονομίας, ως αποτέλεσμα και των πολλαπλών αυξήσεων των επιτοκίων της στερλίνας, θα είναι μεγαλύτερη από την προς το παρόν αναμενόμενη από την Τράπεζα της Αγγλίας, εκφράζουν οι αναλυτές της Morgan Stanley. Οι ίδιοι προβλέπουν την άσκηση πτωτικών πιέσεων στη στερλίνα για την οποία γράφουν: «Ως υψηλότοκο νόμισμα, η στερλίνα παραμένει ευάλωτη στην εκδήλωση κυμάτων μείωσης του επενδυτικού κινδύνου, ιδιαίτερα εάν βρετανικές τράπεζες αρχίσουν να αποκαλύπτουν ανοίγματά τους στην αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης μειωμένης εξασφάλισης…»

Σε αντίθεση με τη στερλίνα, θετική διαγράφεται η προοπτική του χαμηλότοκου ελβετικού φράγκου εν μέσω της αναστάτωσης που επικρατεί στις αγορές. Ενθαρρυντικό, ως προς τις προσδοκίες για την επίτυεξη νέων χαμηλών επιπέδων, θεωρείται το γεγονός ότι η ισοτιμία ευρώ/φράγκου διατηρείται κάτω από τα 1,20 φράγκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή