Ανησυχία για το μίνι κραχ των αγορών

Ανησυχία για το μίνι κραχ των αγορών

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με περισσότερα από 323 δισ. δολάρια τροφοδότησαν την Πέμπτη και την Παρασκευή οι ανά τον κόσμο κεντρικές τράπεζες το διεθνές τραπεζικό σύστημα σε μια προσπάθεια να ανακόψουν τις αυξητικές τάσεις των επιτοκίων και να δώσουν ένα μήνυμα σιγουριάς στα απανταχού χρηματιστήρια.

Ωστόσο, οι περιπτώσεις χρηματοοικονομικών οργανισμών που αδυνατούν να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση ομολόγων τα οποία βασίζονται στα χειμαζόμενα στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης στις ΗΠΑ, τρομάζουν τους επενδυτές οι οποίοι σπεύδουν να ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους.

Στον αντίποδα, πολλοί αναλυτές σημειώνουν ότι τα προβλήματα των αγορών πηγάζουν από την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχει προκαλέσει η αδυναμία καταγραφής του μεγέθους των εν δυνάμει ζημιών από την πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ, γεγονός που τους οδηγεί στην επαναξιολόγηση της επικινδυνότητας των τοποθετήσεών τους.

Επίσης, σημειώνουν ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της παγκόσμιας οικονομίας είναι συμπαγή και η διεθνής ανάπτυξη ισχυρή. Το μήνυμα αυτό επανέλαβε, άλλωστε, για τρίτη φορά μέσα σε λίγες ημέρες ο Λευκός Οίκος.

Μιράντα Ξαφά: Μεταξύ φόβου και απληστίας οι αγορές

Νέο σημείο ισορροπίας αναζητούν οι αγορές ανάμεσα στα παραδοσιακά αντίθετα, της «απληστίας» για κέρδη και του «φόβου» για απώλειες. Γι’ αυτό σημειώνονται κατά καιρούς οι έντονες αναταράξεις, σύμφωνα με την κ. Μιράντα Ξαφά. Η αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δηλώνει ότι το απαραίτητο μήνυμα είναι «ψυχραιμία», καθώς η διεθνής οικονομία είναι ισχυρή. Ωστόσο, πάντοτε «υπάρχει ο κίνδυνος να μην έχουμε δει παρά την κορυφή του παγόβουνου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή