Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μολονότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διατηρήθηκε τον Αύγουστο εντός του εύρους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι προσδοκίες των καταναλωτών για τις τιμές και ο δείκτης οικονομικού κλίματος επιδεινώθηκαν περισσότερο από όσο αναμενόταν. Την ίδια στιγμή, ο τζίρος των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία σημείωσε μικρότερη άνοδο από την αναμενόμενη.

Στην Ιταλία ενισχύθηκε σημαντικά ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός στις 18 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ αυξήθηκε τον Αύγουστο σε ετήσια βάση κατά 1,8%, όσο δηλαδή και τον Ιούλιο, παραμένοντας στα επίπεδα που προέβλεπε η αγορά.

Η ΕΚΤ θέλει να διατηρηθεί ο πληθωρισμός κάτω του 2% φέτος, σύμφωνα με τον στόχο που είχε θέσει από πέρσι τον Σεπτέμβριο. Ομως, οι προσδοκίες των καταναλωτών για την πορεία του πληθωρισμού τους επόμενους 12 μήνες επιδεινώθηκαν. Ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε στις 26 μονάδες. Είναι η πρώτη αύξηση ύστερα από εννέα μήνες και το στοιχείο αυτό είναι αρκετά σημαντικό καθώς η ΕΚΤ παρακολουθεί την εξέλιξη των πληθωριστικών προσδοκιών προκειμένου να λαμβάνει αποφάσεις για τα επιτόκια. Από την άλλη πλευρά οι προσδοκίες των επιχειρηματιών για τον πληθωρισμό παρέμειναν αμετάβλητες. Επίσης, στη μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρατηρείται κάμψη του οικονομικού κλίματος τον Αύγουστο, καθώς ο σχετικός δείκτης μειώθηκε στις 110 μονάδες από τις 111 μονάδες που ήταν πριν. Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε τον Αύγουστο, σε σχέση με τον Ιούλιο.

Η μικρότερη της αναμενόμενης αύξηση των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία αποδίδεται στο γεγονός ότι η αγορά εργασίας ακόμα δεν έχει πεισθεί για τα σημάδια βελτίωσης, με αποτέλεσμα να είναι περιορισμένη η ζήτηση και η καταναλωτική δαπάνη. Παρά τη μείωση αυτή, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα, καθώς αναμένεται βελτίωση στην αγορά εργασίας και ενίσχυση των εισοδημάτων.

Στην Ιταλία ο δείκτης εμπιστοσύνης επιχειρηματιών ενισχύθηκε λόγω αύξησης των παραγγελιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή