Η αστάθεια ενδέχεται να ευνοήσει το δολάριο

Η αστάθεια ενδέχεται να ευνοήσει το δολάριο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουδέτερη στάση τηρούν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ την εβδομάδα που ξεκινάει αύριο οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley, παρατηρώντας ότι αν και η κατάσταση στην αμερικανική πιστωτική αγορά δείχνει να ομαλοποιείται δεν έχουν εκτονωθεί ακόμη οι φόβοι για τις πιθανές επιπτώσεις της στην ευρύτερη οικονομία της χώρας. Ωστόσο, οι παρατηρήσεις αυτές δημοσιεύθηκαν πριν από τις έκτακτες εξελίξεις της Παρασκευής, με τη λήψη μέτρων εκ μέρους του Λευκού Οίκου για την προστασία των δανειοληπτών στεγαστικών υψηλού κινδύνου, που αναμένετο να αλλάξει τον… ρουν των πραγμάτων. Από τη Morgan Stanley εκτιμάται εκ πρώτης όψεως ότι το δολάριο θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις έναντι του γιεν, όμως το αμερικανικό νόμισμα ενδέχεται να ευνοηθεί τελικώς έναντι των υπολοίπων κυρίων νομισμάτων στον κόσμο, στην περίπτωση που κριθεί αναγκαία η προσφυγή σε «ασφαλή καταφύγια».

Μάλλον απαισιόδοξες εμφανίζονται για την προοπτική του ευρώ οι προαναφερόμενες πηγές, αναφέροντας ότι είναι πλέον απίθανη η αύξηση των επιτοκίων του δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη. Οπως τονίζουν, η αστάθεια στις αγορές ίσως αποτελεί προάγγελο δυσμενών εξελίξεων για την οικονομία της Ευρωζώνης. Θετική προβλέπουν στο άμεσο μέλλον την πορεία του ευρώ μόνον έναντι της νορβηγικής κορώνας.

Πτωτική διακρίνουν την πορεία της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, ως υψηλότοκου νομίσματος, το οποίο δεν είναι ελκυστικό, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της τρέχουσας περιόδου αναστάτωσης στις αγορές. Οι επανειλημμένες, υποστηρίζουν, αυξήσεις των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας αρχίζουν να επηρεάζουν την αγορά κατοικίας και ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην κατανάλωση, παρότι μέχρι στιγμής η τελευταία δεν εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Νέα στοιχεία για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών αναμένονται να ρίξουν φως στη θολή αυτή… υπόθεση.

Ουδετερότητα δηλώνουν προς το παρόν και ως προς την προοπτική του ελβετικού φράγκου οι ίδιες πηγές, αν και η απομάκρυνση των επενδυτών από τα υψηλού κινδύνου περιουσιακά στοιχεία και τοποθετήσεις, ενδέχεται -λένε- να προσδώσει στο χαμηλότοκο αυτό νόμισμα ανάλογη θετική δυναμική με αυτήν του εταίρου της κατηγορίας αυτής, του γιεν.

Το ιαπωνικό νόμισμα από την πλευρά του είδε το τελευταίο διάστημα «καλύτερες ημέρες» εν μέσω της μείωσης του βαθμού κινδύνου που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν οι διεθνείς επενδυτές. Οι αναλυτές της Morgan Stanley εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την περαιτέρω πορεία του, καθώς οι τύχες του συνεχίζουν να εξαρτώνται από τον ρόλο του ως χαμηλότοκου νομίσματος, κατάλληλου για δανεισμό σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων ανά τον… κόσμο. Πολλά, σε ό,τι αφορά στο γιεν, θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στις αγορές ευρύτερα, όμως από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα υποστηρίζεται ότι εάν το δολάριο διατηρηθεί κάτω από τα επίπεδα των 116 γιεν ενδέχεται να δοκιμάσει ακόμη χαμηλότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή