Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H στήλη από τα ξημερώματα της Παρασκευής προετοιμάστηκε για να απολαύσει αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας το «θέαμα» του πλανητάρχη και τις «νέες» υποσχέσεις του. Και η εικόνα όντως με διασκέδασε… Ενας ταπεινός(!) και απολογητικός(!!) πρόεδρος υποσχέθηκε σε συνέντευξη Τύπου από τον κήπο των Ρόδων ότι το καθήκον του είναι να περισώσει το όραμα των Αμερικανών στο ιερό δικαίωμα της ιδιοκτησίας ενός σπιτιού… Και ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για να σωθεί το σπίτι του φτωχού Αμερικανού που κινδυνεύει με κατάσχεση από τις τράπεζες!!!

Ο Τζορτζ Μπους κάλεσε τους φτωχούς Αμερικανούς να του μείνουν πιστοί… Ενας πρόεδρος που επιβάρυνε τη χώρα του με υπέρογκα χρέη, υποβάθμισε τα πολιτικά και συνταγματικά δικαιώματα των Αμερικανών, τους παραπλάνησε, λεηλάτησε το περιβάλλον και έκανε κατάχρηση των εξουσιών του για την εξυπηρέτηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, είναι σε πανικό. Τώρα οι «φλόγες» των κατασχέσεων έχουν περικυκλώσει τον Λευκό Οίκο. Ομως, υποσχέθηκε τώρα να «θεραπεύσει» την ψύχωση των Αμερικανών για το σπίτι τους.

Η κατάσταση στην καταρρέουσα subprime αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου και χαμηλής φερεγγυότητας των ΗΠΑ επιδεινώνεται ραγδαία και καταπίνει τα θύματά της. Τα στεγαστικά δάνεια -τοκογλυφικά δηλαδή, με υψηλότερο επιτόκιο έναντι της κύριας αγοράς- είτε σε πτωχούς είτε σε απατεώνες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δάνεια από την κύρια αγορά, απλώς αποτελούν τώρα τον άρρωστο τομέα της χρηματοδότησης της αγοράς κατοικίας.

Το αμερικανικό Κογκρέσο που βρίσκεται στα χέρια των Δημοκρατικών αναζητεί τους υπεύθυνους στην κυβέρνηση Μπους, στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (FED) και στις ελεγκτικές αρχές. Το ενδεχόμενο 2,2 εκατομμύρια Αμερικανοί να χάσουν το σπίτι τους, θορυβεί τους πάντες στην Ουάσιγκτον.

Λέγεται ότι η επιτυχής διαχείριση της κρίσης αυτής από τη Χίλαρι Κλίντον θα κρίνει και το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2008 και θα αναδείξει τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ. Η κ. Κλίντον κάλεσε το Κογκρέσο να βάλει φρένο στην αγορά αυτή, αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες.

Ο Μπάρακ Ομπάμα, όταν δημοσιοποίησε το ριζοσπαστικό -όπως χαρακτηρίζεται από τους Financial Times- σχέδιό του για την επίλυση της σοβαρότατης κρίσης κατήγγειλε την κυβέρνηση Μπους και την Ουάσιγκτον ότι άφησαν τους 10 μεγαλύτερους δανειστές -τράπεζες και εταιρείες παροχής στεγαστικών δανείων- που εξαπάτησαν τους Αμερικανούς χαμηλού εισοδήματος να ξεφύγουν από τη δαμόκλεια σπάθη του νόμου, επηρεάζοντας το Κογκρέσο εμμέσως με μίζες ύψους 185 εκατ. δολαρίων (136 εκατ. ευρώ).

Πάντως, η στήλη υποστηρίζει εν θερμώ το πραγματικό αστέρι των Δημοκρατικών, τον Αφροαμερικανό Μπάρακ Ομπάμα. Απλώς, επειδή ο Ομπάμα, δικηγόρος με πτυχίο από το Χάρβαρντ και υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι πιο προοδευτικός από τη γραμμή του κόμματός του.

Είναι, πάντως, δεδομένο ότι οι διάδρομοι του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον βρίθουν από το εξαιρετικό αυτό είδος ανθρώπων που απακαλούνται lobbyists. Η Citigroup πλήρωσε για υπηρεσίες lobbying στο αμερικανικό Κογκρέσο την εταιρεία Ogilvy Government Relations 160.000 δολάρια στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ο Ομπάμα στο άρθρο στους Financial Times (Τετάρτη 29 Αυγούστου), υποσχέθηκε ότι θα τιμωρήσει τους απατεώνες δανειστές. Αντε να δούμε κι εμείς τι θα κάνει ο Ζορμπάς και η ελληνική Δικαιοσύνη με τους δικούς μας απατεώνες των αμαρτωλών ομολόγων.

Ναι… μπορείς να καγχάσεις, να οργιστείς, να γελάσεις, να σαρκάσεις, να αποστρέψεις το πρόσωπο, ακούγοντας τον πρόεδρο Μπους να δίνει «κενές» υποσχέσεις σε βαρύτατα χρεωμένους Αμερικανούς… Εξήγγειλε ότι παρέχεται η δυνατότητα αναχρηματοδότησης με ευνοϊκότερα επιτόκια δανεισμού, σε όσους κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους εξ αιτίας κατάσχεσης. Τα νέα μέτρα αφορούν στους δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν καθυστερήσει τουλάχιστον τρεις μήνες να αποπληρώσουν τις δόσεις τους και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αναγκαστούν να μείνουν χωρίς κατοικία. Επίσης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα παράσχει φορολογικές ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες κατοικιών.

«Τα μέτρα αυτά έχουν πολιτικό και όχι οικονομικό χαρακτήρα», έσπευσε να επισημάνει ο Εconomist.

Οντως, είναι ειρωνεία της Ιστορίας. Και ο πρώην πρόεδρος Μπους (πατέρας του σημερινού) έχασε από τον Μπιλ Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 1992 όταν η κρίση της αγοράς κατοικίας και η κατάρρευση των «Savings and Loans» (Στεγαστικών Τραπεζών) έριξαν σε ύφεση την οικονομία προκαλώντας στρατιές Αμερικανών ανέργων και κατάρρευση της Wall Street.

Οντως, η διαπλοκή είναι σύμφυτη με τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον. Αυτό το ανέχεται η Wall Street, καθώς το μεγαλύτερο κίνητρο για μια έκρηξη δημιουργικότητας είναι η αποφασιστικότητα μιας κυβέρνησης να εγγυηθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον. Και αμέσως, μετά τις εξαγγελίες Μπους, ανήλθε στα ύψη…

Ομως, οι επενδυτές ανησυχούν για το τι επιφυλάσσει η subprime αγορά με την πληθώρα των επισφαλών στεγαστικών δανείων και τους χαμηλής φερεγγυότητας δανειολήπτες, και δεν ξέρουν πού να καταφύγουν. Με τη γνώριμη ψύχωση που προσλαμβάνει κάθε αρνητική εξέλιξη, οι αμερικανικές αγορές είχαν μετατραπεί τον «μαύρο Αύγουστο» οι ίδιες σε πεδία μαχών…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή