Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ

Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επίσημο κλείσιμο του κύκλου αύξησης των επιτοκίων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου αναμένεται να σηματοδοτηθεί αυτή την εβδομάδα, όταν η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού του ευρώ. Αυτή είναι πλέον η εκτίμηση των εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι μέχρι πρότινος θεωρούσαν βέβαιη την αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού της ΕΚΤ στο 4,25% τον Σεπτέμβριο και στο 4,5% έως τα τέλη του έτους.

Η αναταραχή που επικρατεί στις διεθνείς αγορές και οι πιθανές επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία, το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διατηρούνταν το τελευταίο 12μηνο σταθερά κάτω από το 2%, που έχει προσδιορίσει ως ανώτατο επιθυμητό η ΕΚΤ -τον Ιούλιο, το εν λόγω ετήσιο ποσοστό υποχώρησε μάλιστα στο 1,8%- αλλά και νέα μακροοικονομικά στοιχεία προοιωνίζονται τη διατήρηση των επιτοκίων του ευρώ στα τρέχοντα επίπεδα, με το βασικό στο 4%. Ορισμένοι αναλυτές τονίζουν ωστόσο ότι τα θεμελιώδη δεδομένα της οικονομίας της Ευρωζώνης συνεχίζουν να δικαιολογούν την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ. Οπως εξηγούν όμως, εν μέσω του κύματος επαναξιολόγησης του κινδύνου από επενδυτές και τράπεζες, είναι πιθανόν οι τελευταίες να εφαρμόσουν πιο αυστηρούς κανόνες για τη χορήγηση δανεισμού σε ιδιώτες και επιχειρήσεις και κάτι τέτοιο θα ήταν ανάλογο με την αύξηση των επισήμων επιτοκίων.

Ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Αλμούνια, ζήτησε χθες να αφεθεί η τράπεζα να ενεργήσει χωρίς πιέσεις, καθώς υπάρχει φόβος να αντιδράσει υπερβολικά όταν της ασκούνται. Οπως προειδοποίησε, ίσως αναγκασθεί να κάνει επίδειξη της ανεξαρτησίας της.

Σε δυσχερέστερη θέση από τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Τρισέ, βρίσκεται ο ομόλογός του, πάντως, στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, Μπερνάνκι. Και αυτό, διότι εκεί οι προσδοκίες αφορούν μια κίνηση μείωσης των επιτοκίων. Στη Βρετανία, τέλος, το κόστος του χρήματος αναμένεται αμετάβλητο στο ορατό μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή