Με σφραγίδα Σαρκοζί η συγχώνευση Suez – GdF

Με σφραγίδα Σαρκοζί η συγχώνευση Suez – GdF

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Με την προσωπική σφραγίδα του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, και μετά 18 μήνες σχοινοτενών διαπραγματεύσεων, οι γαλλικοί κολοσσοί Suez και Gaz de France προχωρούν στη συγχώνευσή τους, που θα οδηγήσει στη δημιουργία του τέταρτου στον κόσμο ομίλου ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μετά τη ρωσική Gazprom, τη γαλλική Electricite de France και τη γερμανική EON. Οι όροι της συγχώνευσης, που προτάθηκε πριν από 18 μήνες αλλά προσέκρουε στη μεγάλη διαφορά χρηματιστηριακής αξίας ανάμεσα στις δύο εταιρείες, συμφωνήθηκαν την Κυριακή σε συνάντηση των δύο διοικητικών συμβουλίων. Προβλέπουν ότι η GdF θα ανταλλάξει 21 μετοχές της με 22 μετοχές της Suez αντί της αρχικής πρότασης για μία προς μία μετοχή συν ένα ευρώ αλλά και ότι το γαλλικό κράτος θα διατηρήσει υπό τον έλεγχό του το 40% του ομίλου.

Προστασία από τις επιθετικές διαθέσεις της Εnel

Η νέα εταιρεία θα έχει επωνυμία GdF-Suez και η αξία της θα ανέρχεται σε 90 δισ. ευρώ με τις τρέχουσες τιμές των μετοχών. Η σκοπιμότητα της συγχώνευσης, που σημειωτέον υπήρξε ιδέα της προηγούμενης κεντροδεξιάς κυβέρνησης, είναι να προστατευθεί η Suez από τις επιθετικές διαθέσεις εξαγοράς της ιταλικής Enel με τη δημιουργία ενός ομίλου τόσο ισχυρού που να μην μπορεί να απορροφηθεί από ανταγωνιστές. Μολονότι η συλλογιστική αυτή αντιβαίνει το σχέδιο για τη δημιουργία ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, είναι σαφές ότι η γαλλική κυβέρνηση επιδιώκει ένα είδος εθνικής κυριαρχίας στον τομέα της ενέργειας προκειμένου να διασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο σκεπτικό αυτό οφείλεται και η καταλυτική παρέμβαση Σαρκοζί, που ουσιαστικά έδωσε το πράσινο φως για τη συγχώνευση έχοντας πρώτα πείσει τη Suez να εκποιήσει το μεγαλύτερο μέρος από τις ιστορικές επιχειρήσεις που κατέχει στον τομέα της διαχείρισης υδάτινων πόρων και επεξεργασίας λυμάτων και να επικεντρωθεί στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Η Suez πρόκειται, έτσι, να εκποιήσει το 65% των επιχειρήσεων αυτών περιορίζοντας τη χρηματιστηριακή της αξία, η οποία ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη εκείνης της GdF, με αποτέλεσμα να καθιστά πολιτικά μη αποδεκτή τη συγχώνευση. Η αξία του εν λόγω 65%, που αναμένεται να ιδιωτικοποιηθεί σε δημόσια εγγραφή ταυτόχρονα με την υλοποίηση της συγχώνευσης, υπολογίζεται από τους αναλυτές της αγοράς σε 18 με 20 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά, πάντως, την ιδιωτικοποίηση της GdF, εξακολουθεί να προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των εργατικών συνδικάτων, που εκφράζουν φόβους για μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι το 2004 όταν είχε την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών, ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας είχε αποτρέψει την εξαγορά του γαλλικού ομίλου μηχανολογικού εξοπλισμού Alstom από την εχθρική εξαγορά της γερμανικής ανταγωνιστικής Siemens AG. Ο παρεμβατικός Νικολά Σαρκοζί δεν είχε, άλλωστε, διστάσει να συγκρουσθεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο θέμα των επιπέδων των επιτοκίων του ευρώ. Στην περίπτωση της GdF, όμως, υπαναχωρεί από τις αρχικές του θέσεις καθώς όταν την πρότεινε ο τότε πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν είχε υποσχεθεί να μην επιτρέψει μείωση του μεριδίου του γαλλικού κράτους σε επίπεδα κάτω του 70%.

Οι ενεργειακοί όμιλοι συσπειρώνονται

Εχει προηγηθεί μια σειρά αντίστοιχων συγχωνεύσεων ενεργειακών ομίλων που συσπειρώνονται για να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο ανταγωνισμό μετά την απελευθέρωση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Τους τελευταίους μήνες ξεχωρίζει το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει πολλοί ενεργειακοί όμιλοι για την ισπανική Endesa καθώς και η εξαγορά της σκωτσέζικης Scottish Power από την επίσης ισπανική Iberdrola. Στην Ολλανδία, άλλωστε, ετοιμάζονται να ενώσουν τις δυνάμεις τους οι δύο σημαντικότεροι παίκτες της ολλανδικής αγοράς, οι Essent και Nuon. Προκειμένου να διασφαλίσει τον ανταγωνισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες να επιλέγουν είτε τον τομέα της παραγωγής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου είτε αυτόν της υποδομής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή