Περιορισμένα τα κέρδη για τους γενικούς δείκτες

Περιορισμένα τα κέρδη για τους γενικούς δείκτες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεικτές τάσεις επικράτησαν χθες στα δυτικοευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις αποκλίσεις των γενικών δεικτών στις τιμές των μετοχών να περιορίζονται πάντως σε οριακές και με τον δείκτη FTSEurofirst να κλείνει ενισχυμένος, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων. Οι διαβεβαιώσεις στελεχών δύο μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, της Barclays και της Deutsche Bank, ότι τα ανοίγματά τους στην αμερικανική αγορά τίτλων στεγαστικής πίστης μειωμένης εξασφάλισης δεν εγκυμονούν ουσιαστικούς κινδύνους για τους δύο κολοσσούς, κατεύνασαν χθες τα πνεύματα των επενδυτών. Το βλέμμα των τελευταίων στρέφεται άλλωστε τώρα στις κεντρικές τράπεζες, από τις οποίες αναμένονται αποφασιστικές κινήσεις, ώστε να υπάρξουν και από τη δική τους πλευρά έμπρακτες… διαβεβαιώσεις για την προστασία της ανάπτυξης στις αναπτυγμένες οικονομίες και όχι μόνον. Ειδικότερα, τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να διατηρήσουν αυτήν την εβδομάδα αμετάβλητα τα βασικά επιτόκιά τους δανεισμού στο 4% και στο 5,75% αντιστοίχως. Αργότερα, στις 18 Σεπτεμβρίου, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εκτιμάται πλέον ότι θα προχωρήσει σε μείωση των δικών της.

Στις μεγάλες κερδισμένες της χθεσινής ημέρας συγκαταλέγεται η μετοχή της Barclays, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία αυξήθηκε κατά 4% όταν ο πρόεδρος της τρίτης μεγαλύτερης βρετανικής τράπεζας και επικεφαλής του τμήματός της επενδύσεων ανακοίνωσε ότι θα ξεπεράσει την κρίση -στην οποία εμπλέκεται λόγω των ανοιγμάτων της στην αγορά στεγαστικής πίστης των ΗΠΑ- και ότι οι ζημίες της από αυτήν δεν αναμένονται ουσιαστικές. Ανοδο, 1%, σημείωσε και η τιμή της μετοχής της Deutsche Bank όταν ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας προέβη σε δηλώσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έχει διακινδυνεύσει κεφάλαιά της, όπως έχει συμβεί με άλλες, των οποίων τις διοικήσεις κατηγόρησε για «αμέλεια». Μεγάλη άνοδο, σχεδόν 8%, σημείωσε χθες και η τιμή μετοχής της σουηδικής Handelsbanken, η οποία συμφώνησε να πωλήσει την ασφαλιστική θυγατρική της στη νορβηγική Storebrand, έναντι 2,6 δισ. δολαρίων. Τα κέρδη των γενικών δεικτών περιορίστηκαν ωστόσο χθες, όταν ασκήθηκαν πιέσεις στη χρηματιστηριακή αξία των Gaz de France και Suez, οι οποίες θα συγχωνευθούν. Με την ανακοίνωση του γεγονότος ρευστοποιήθηκαν κέρδη σε αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή