Στα 74,38 δολάρια εκτινάχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου

Στα 74,38 δολάρια εκτινάχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων εκτινάχθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, με τον τυφώνα Φίλιξ να πλησιάζει προς την περιοχή Κανταρέλι, στο Μεξικό, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα τα τρίτα μεγαλύτερα βεβαιωμένα αποθέματα μαύρου χρυσού στον κόσμο. Οι τιμές του προϊόντος δέχθηκαν ανοδικές πιέσεις χθες και από το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ δεν αναμένεται να αποφασίσει αύξηση της παραγωγής του την 11η Σεπτεμβρίου, στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου των κρατών-μελών του. Στη Νέα Υόρκη αργά χθες το απόγευμα ώρα Ελλάδος, η τιμή του αργού ενισχύετο κατά 0,34 δολάρια, στα 74,38 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 6,2% από τα επίπεδά της ρεκόρ, των 78,77 δολαρίων, στα οποία είχε αναρριχηθεί την 1η Αυγούστου φέτος. Στο Λονδίνο, η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύετο την ίδια ώρα χθες κατά 0,62 δολάρια το βαρέλι, στα 73,31.

Με τις τιμές του πετρελαίου να χαρακτηρίζονται εκ νέου από ανοδικές τάσεις, οι καταναλώτριες χώρες ζητούν ολοένα και πιο επίμονα από τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του. Με το καρτέλ να αρνείται και με τις εκτιμήσεις περί επικείμενης μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων -τη 18η Σεπτεμβρίου- να κερδίζουν έδαφος, εκτιμάται ότι επενδυτικά κεφάλαια θα αρχίσουν να εισρέουν εκ νέου στις προθεσμιακές αγορές εμπορευμάτων, μεταξύ τους και το πετρέλαιο. Η αναλογία των συμβολαίων αγοράς του προϊόντος προς πώληση (net long positions) μειώθηκε κατά 38% την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Τώρα, όμως, όλα δείχνουν ότι στην αγορά αυτή θα επικρατήσουν ανοδικές τάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή