Τα συνταξιοδοτικά ταμεία στρέφονται για τις επενδύσεις τους στη διεθνή αγορά

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία στρέφονται για τις επενδύσεις τους στη διεθνή αγορά

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό αντίκτυπο στις διεθνείς κεφαλαιαγορές αναμένεται να έχουν οι κινήσεις των κρατικών συνταξιοδοτικών ταμείων στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα της Μorgan Stanley, της οποίας στοιχεία δημοσιεύουν οι Financial Times, τον τελευταίο καιρό δόθηκε προσοχή στα κεφάλαια επενδύσεων εθνικού πλούτου και παραβλέπονταν τα κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Οι οργανισμοί αυτοί δυνητικά διοχετεύουν ακόμα μεγαλύτερες ροές στις διεθνείς αγορές. Εκτιμάται ότι ολοένα και περισσότερο τα κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία θα στρέφονται όχι πλέον στην εγχώρια αγορά αλλά στη διεθνή και σε πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Επί του παρόντος, τα κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία της «Ομάδας των Δέκα» μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία 4,4 τρισ. δολ. Εξαιρουμένων των ΗΠΑ, όπου τα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων επενδύονται εντός, των υπολοίπων κρατών ύψους 2,5 τρισ. δολαρίων υπερβαίνουν σημαντικά τα αντίστοιχα των 1,7 τρισ. των επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου.

Παραδοσιακά, τα δημόσια ταμεία συνταξιοδότησης διατηρούσαν συντηρητικά χαρτοφυλάκια εγχώριων ομολόγων, αλλά η γήρανση του πληθυσμού και οι αυξανόμενες ανάγκες θα τα στρέψουν σε επενδύσεις σε ξένα περιουσιακά στοιχεία και σε μετοχές. Οπως εκτιμά, τέλος, η Morgan Stanley, η αλλαγή πλεύσης θα απαντήσει και στις πιέσεις για βελτιωμένες αποδόσεις των επενδύσεων των ταμείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή