Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άκρατη τη φημολογία ότι και οι μεγάλες ιδιωτικές γερμανικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στη «φούσκα» της αμερικανικής subprime αγοράς στεγαστικών δανείων, εξανάγκασε χθες τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank να προβεί σε ανακοινώσεις. Ο Ζόζεφ Ακερμαν ομολόγησε με περισσή αυτοπεποίθηση ότι όντως χτυπήθηκε η τράπεζα από τη θύελλα στις πιστωτικές αγορές και το στέγνωμα της ρευστότητας, αλλά οι επενδυτικές θέσεις που είχε ανοίξει ήταν εναντίον της subprime αγοράς.

Αν είναι έτσι, φυσικά, ήδη θα πρέπει στην Deutsche Bank να τρίβουν από ανακούφιση τα χέρια τους. Οσοι -και αυτοί είναι ελάχιστοι όπως ορισμένα αμερικανικά hedge funds- στοιχημάτισαν στην κατάρρευση της σούπερ ρισκαδόρικης αυτής αγοράς στεγαστικών δανείων χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, προφανώς τώρα δρέπουν καρπούς.

Οι γερμανικές τράπεζες έχουν υποστεί βαρύτατο πλήγμα από τις επενδύσεις τους στην αμερικανική subprime αγορά στεγαστικών δανείων. Ηδη δύο τράπεζες -η IKB και η Sachsen LB- που ανήκουν στα γερμανικά ομοσπονδιακά κρατίδια και ειδικεύονται στις χορηγήσεις επενδύσεων των μικρού και μεσαίου μεγέθους γερμανικών επιχειρήσεων -τις γνωστές Mittelstand-, διεσώθηκαν με κυβερνητικά και τραπεζικά κεφάλαια από τη χρεοκοπία.

Με συνέπεια οι Γερμανοί καταναλωτές να ανησυχούν σφόδρα εξ αιτίας των αντίξοων συνθηκών στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της έκθεσης του Ινστιτούτου Gfk, με έδρα τη Νυρεμβέργη. Ο δείκτης εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Gfk υποχώρησε για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο.

Να επισημανθεί ότι η μετοχή της Deutsche Bank, από τα υψηλά επίπεδα του Μαΐου, έχει χάσει περισσότερο από το 20% της αξίας της. Πάντως, χθες, σημείωσε άνοδο κατά 2,9% ανοίγοντας τον δρόμο για το αγοραστικό ενδιαφέρον και των άλλων τραπεζικών μετοχών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX-30 των blue chips κατέγραψε σημαντική άνοδο 73,19 μονάδων (+ 0,96%). Βεβαίως, το κλίμα επηρεάστηκε και από τη θετική συμπεριφορά της Wall Street.

Παράλληλα, χθες, η άποψη ότι τα απόνερα της κατάρρευσης της subprime αγοράς στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου και χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης και της κρίσης στις πιστωτικές αγορές θα «διαχυθούν» στην ευρύτερη αμερικανική οικονομία, παρέμεινε (τουλάχιστον) στο παρασκήνιο.

Η χθεσινή δυναμική συμπεριφορά της Wall Street επισκίασε τις ανησυχίες για την κρίση που «ξεβγάζει» σε όλες τις τράπεζες ανά τον κόσμο -ο βρετανικός τραπεζικός κολοσσός Barclays είναι το πλέον πρόσφατο θύμα μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών- το κραχ της αμερικανικής subprime στεγαστικής αγοράς.

Ενα ισχυρό ράλι δόνησε τη Wall καθώς οι επενδυτές μπήκαν σε όλες (σχεδόν) τις μετοχές τόσο των συντηρητικών όσο και των επικίνδυνων εταιρειών. Οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών πυροδότησαν το ράλι. Οι επενδυτές μπήκαν κυρίως στις αναγεννημένες τεχνολογικές μετοχές και αρκετοί δεν δίστασαν να αγοράσουν ξανά μετοχές των αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών. Και οι τρεις δείκτες -Dow Jones, Standard & Poor’s 500 και Nasdaq- σημείωσαν σημαντικά κέρδη.

Από το μέτωπο της οικονομίας, η εικόνα ανάπτυξης της βιομηχανικής δραστηριότητας σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ ήταν αρκετή χθες για ανακουφίσει τους επενδυτές. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Institute of Supply Management (ISM), έδειξαν ότι ο κύριος δείκτης της βιομηχανικής δραστηριότητας δεν επηρεάστηκε από την κρίση. Οταν ο δείκτης του ISM παραμένει πάνω από τα επίπεδα των 50 μονάδων σημαίνει τη συνεχή ανάπτυξη της βιομηχανικής δραστηριότητας, ενώ όταν υποχωρεί κάτω από το όριο αυτό, σημαίνει τη συρρίκνωσή της.

Η ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα συνήθως προϊδεάζει καλές ειδήσεις για το σύνολο της αμερικανικής οικονομίας, επειδή οι ελπίδες στηρίζονται στις επιχειρηματικές επενδύσεις για να εξισορροπηθούν οι παρενέργειες από την έκρηξη της φούσκας στην αγορά κατοικίας. Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του ISM καταρτίζονται από τις απαντήσεις των μάνατζερ που ελέγχουν περισσότερες από 400 βιομηχανίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς των χημικών, του χαρτιού, της κλωστοϋφαντουργίας, των κομπιούτερ κ.λπ.

Ηδη και τα αναθεωρημένα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ήταν πολύ καλύτερα έναντι της πρώτης ανάγνωσης. Δηλαδή, το αναθεωρημένο ΑΕΠ κατέγραψε σημαντική αύξηση 4,0%, επί ετησίας βάσεως, το δεύτερο τρίμηνο φέτος, που είναι πολύ μεγαλύτερη τόσο έναντι της πρώτης ανάγνωσης του 3,4% και φυσικά έναντι της μεγάλης πτώσεως του 0,6% του πρώτου τριμήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή