Προς ρεκόρ εξαγορών – συγχωνεύσεων φέτος

Προς ρεκόρ εξαγορών – συγχωνεύσεων φέτος

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να κινηθούν εφέτος οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις σε διεθνές επίπεδο παρά τους κραδασμούς από την κρίση των στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές θα ξεπεράσουν τα 3,57 τρισ. δολ. πριν ακόμα από την εκπνοή του τρέχοντος έτους. Και αυτό όταν δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί μια πολύ μεγάλη εξαγορά από τους βασιλείς των «ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων». Παράλληλα, οι τράπεζες αναζητούν τους επόμενους τέσσερις μήνες συμφωνίες ύψους 486 δισ. δολ. επιπλέον για να συγκεντρώσουν προμήθειες άνω των 11 δισ. δολ. – πρώτη φορά στην ιστορία. Ετσι, η συνολική αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να ξεπεράσει τα 4 τρισ. δολάρια παγκοσμίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο μία φορά τα τελευταία επτά χρόνια δεν κατόρθωσαν να ξεπεράσουν το όριο των 500 δισ. δολαρίων από εξαγορές το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Νέοι πρωταγωνιστές

Αν και η κρίση της αγοράς στέγης έπληξε προς το παρόν τα μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια τύπου Kohlberg Kravis Roberts και Blackstone Group, νέοι πρωταγωνιστές του διεθνούς κεφαλαίου εμφανίστηκαν στο προσκήνιο. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τον Ινδό μεγιστάνα Ράταν Τάτα και τον σουλτάνο Αχμέντ μπιν Σουλαγιέμ του Ντουμπάι, οι οποίοι θέλουν να επωφεληθούν από την υποχώρηση του ανταγωνισμού και το φθηνό δολάριο. Ο κ. Τάτα πριν από λίγες ημέρες δήλωσε ότι ενδιαφέρεται να αποκτήσει τις μονάδες της Jaguar και της Land Rover από τη Ford, ενώ ο Μπιν Σουλαγιέμ διαμέσου του κρατικού επενδυτικού οχήματος Dubai World εξασφαλίζει μερίδιο 5,1 δισ. δολ. στη MGM Mirage, που διαχειρίζεται τα καζίνο του Λας Βέγκας. Οι παραγωγοί χάλυβα, οι εταιρείες εξόρυξης και άλλοι βιομήχανοι στις αναδυόμενες αγορές, όπως η Ρωσία και η Ινδία, αποκόμισαν πολλά κέρδη από τις τιμές των εμπορευμάτων και την οικονομική ανάπτυξη. Εχουν, λοιπόν, τους όρους να αναζητούν στόχους εξαγοράς πέραν των συνόρων τους και να ακολουθούν επιθετικές προσεγγίσεις.

Οι εξαγορές από ξένους αγοραστές ισοδυναμούν με το 26% όλων των εξαγορών σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, δημιουργώντας ρεκόρ τετραετίας. Με τις τάσεις αυτές οι τραπεζίτες της Γουόλ Στριτ προστατεύονται από τις συνέπειες της μειωμένης δραστηριότητας στις εξαγορές με δανεισμό. Η αξία των ανακοινωθεισών εξαγορών από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια μειώθηκε στα 19,2 δισ. δολάρια τον Αύγουστο από 87,4 δισ. τον Ιούλιο και 131,1 δισ. τον Ιούνιο. Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνουν οι Financial Τimes, οι επενδυτικές τράπεζες της Γουόλ και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια ετοιμάζονται για αναδιαπραγματεύσεις συμφωνιών, οι οποίες είχαν συναφθεί πριν από την κρίση στην αγορά στέγης και δεν έχουν χρηματοδοτηθεί ακόμα.

Οι μεν τράπεζες δέχονται πιέσεις για να περιορίσουν τους κινδύνους χρηματοδότησης οι δε εταιρείες, που κάνουν αγορές, θέλουν να μειώσουν το κόστος τους, οπότε οι επαναδιαπραγματεύσεις κάθε άλλο παρά εύκολες προδιαγράφονται. Οι δε εταιρείες υπό εξαγορά προβάλλουν σθεναρές αντιστάσεις. Οπως εκτιμούν αναλυτές, είναι παρακινδυνευμένο να προβλέψουν ποιες από τις εκκρεμείς συμφωνίες θα τεθούν και πάλι υπό συζήτηση. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι όσες συμφωνίες προβλέπουν υψηλές ρήτρες ως ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων των αγοραστών σε περίπτωση μη εκπλήρωσής τους είναι λιγότερο πιθανό να περάσουν αυτή τη διαδικασία. Μία ενδεικτική δοκιμασία, τέλος, θα είναι η εξαγορά της First Data, της εταιρείας επεξεργασίας των στοιχείων των πιστωτικών καρτών, από τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια Kohlberh Kravis Roberts έναντι 28 δισ. δολαρίων. Τυπικά η συμφωνία αναμένεται να κλείσει τέλη του μηνός.

Suez: σημαντικά ερωτήματα απασχολούν τους μετόχους

Μετά μία διελκυστίνδα 18 μηνών η κρατική Gaz de France ανακοινώνει ότι θα συγχωνευθεί με την ιδιωτική Suez σε έναν όμιλο, ο οποίος θα αναδειχθεί στον μεγαλύτερο αγοραστή και προμηθευτή φυσικού αερίου στην Ευρώπη και στον μεγαλύτερο όμιλο διεθνώς στη διαχείριση τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οσο εντυπωσιακά κι αν φαίνονται όλα αυτά, ορισμένες δυσκολίες παραμένουν, αναφέρουν οι Financial Times. Πέρα απ’ όλα είναι σημαντικά τα ερωτήματα, που απασχολούν τους μετόχους της Suez. Αυτά αφορούν το πώς έγινε η διαπραγμάτευση με τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία θα διατηρεί το 35,6% του νέου ομίλου. Επειτα είναι εμφανές ότι μετά 18 μήνες συζητήσεων, οι σχέσεις των διοικητικών ομάδων των δύο εταιρειών έχουν δοκιμασθεί και ίσως στην κορυφή να υπάρξει ένταση. Πάντως, το να καταστήσεις ενιαίες δύο εντελώς διαφορετικές εταιρείες δεν είναι εύκολο έργο. Τέλος, υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έδωσε το «πράσινο φως» πέρυσι τον Νοέμβριο υπό την προϋπόθεση της πώλησης περιουσιακών στοιχείων. Οι πωλήσεις θα έπρεπε να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του μηνός, αλλά με τα δεδομένα της καθυστέρησης, οι Gaz de France και Suez ζήτησαν παράταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή