Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περίφημη Φαιά Βίβλος, όπως αποκαλείται το Beige Book της FED, δηλαδή η έκθεση για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας που καταρτίζει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, επιδείνωσε τους φόβους των αμερικανικών αγορών προκαλώντας σκηνές πανικού μεταξύ των επενδυτών. Οπως σημειώνεται στη Φαιά Βίβλο: «Η πιστωτική κρίση έχει αρχίσει να επηρεάζει και τα εμπορικά ακίνητα (commercial real estate)». Ωστόσο, όπως εξηγεί, «η κρίση δεν έχει επεκταθεί στους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες»!!!

Και συμπληρώνει στο Beige Book η FED ότι «η θύελλα που έχει ξεσπάσει στις αγορές έχει πλήξει σημαντικά τον τομέα κατοικίας σε ολόκληρη την Αμερική, αλλά οι άλλοι τομείς της οικονομίας μέχρι τώρα δεν έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα. ..».

Ευτυχώς, δηλαδή, γιατί τότε η αμερικανική οικονομία θα είχε καταρρεύσει, παρά το γεγονός ότι νομίζουν ότι την κατευθύνουν ορθώς ο Μπους και Μπερνάνκι. Τέλος πάντων…

Η έκθεση θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της FED, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου και θα καθορίσει εν πολλοίς την απόφαση για την πορεία των επιτοκίων. Τώρα αναμένεται η FED να μειώσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στα επίπεδα του 4,75%, από το τρέχον επίπεδο του 5,25%.

Η επιδείνωση της κρίσης στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, τη χειρότερη των τελευταίων 16 ετών, που συνθλίβει τη στεγαστική πίστη στη subprime αγορά, αναπόφευκτα στο τέλος θα πλήξει και την αμερικανική οικονομία.

Χθες οι φόβοι για τις συνέπειες από την υπερχρέωση των νοικοκυριών και τη «φούσκα» των τιμών στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ πήραν νέες διαστάσεις… Ηδη είχαν ανακοινωθεί νέα δυσμενή στοιχεία που έδειξαν ότι ο αριθμός των απούλητων σπιτιών ανήλθε στα ύψη του 2001, όταν δηλαδή η αμερικανική οικονομία είχε εισέλθει σε ύφεση, προκαλώντας τη μαζική φυγή των επενδυτών από τη Wall Street, που παρέσυρε σε μεγάλη πτώση και τους τρεις δείκτες.

Η σούπερ ρισκαδόρικη subprime αγορά στεγαστικών δανείων χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης έχει εισέλθει σε ανεξέλεγκτη κρίση, με αρκετές εταιρείες να έχουν ήδη χρεοκοπήσει είτε να είναι αντιμέτωπες με αυξανόμενα επισφαλή δάνεια. Παράλληλα, οι παρενέργειες από την κρίση της subprime αγοράς σε επενδυτικές τράπεζες και hedge funds που έχουν τιτλοποιήσει τα δάνεια της αγοράς αυτής, κορυφώνονται.

Και η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών έχει αρχίσει να παρουσιάζει σοβαρές ρωγμές! Οπως μας λέει το Conference Board, το έγκυρο ιδιωτικό think tank με έδρα τη Νέα Υόρκη, η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών κατέγραψε τον Αύγουστο τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2005. Δηλαδή, από τον Αύγουστο του 2005 όταν τα θύματα της φονικής «Κατρίνα» στη Νέα Ορλεάνη διέλυσαν τον κοινωνικό ιστό της Αμερικής. Το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα «Κατρίνα» τη «μαύρη» Δευτέρα 29 Αυγούστου του 2005 άφησε συντρίμμια παντού.

Τα στοιχεία του δείκτη εμπιστοσύνης, που καταρτίζει κάθε μήνα το Conference Board με βάση 5.000 αμερικανικά νοικοκυριά, έδειξαν κατακόρυφη πτώση της εμπιστοσύνης τον μήνα Αύγουστο στις 105 μονάδες, από 111,9 μονάδες τον Ιούλιο. Η κρίση στις αγορές, η συνεχής πτώση των τιμών των κατοικιών και η εφιαλτική κατάσταση στην subprime αγορά υποδαυλίζουν τις ανησυχίες των Αμερικανών καταναλωτών.

Ούτε το επίσημο ανακοινωθέν χθες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με τις υποσχέσεις περί νέας ρευστότητας μπόρεσε να επισκιάσει τις ανησυχίες που πυροδοτούν στους επενδυτές οι εντεινόμενες παρενέργειες.

Η πτώση στην Ευρώπη ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης των blue chips FTSE-100 έκλεισε με μεγάλη πτώση 106,10 μονάδων (-1,66%). Ομοίως, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX-30 των blue chips έχασε 133,74 μονάδες (-1,73%%). Στο Παρίσι ο δείκτης CAC-40 έκλεισε με ακόμη μεγαλύτερη πτώση 121,17 μονάδων (-2,14%). Αντίθετα, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε μικρότερη πτώση του FTSE-20 της τάξεως του 0,92%.

Σήμερα συνεδριάζει η ΕΚΤ, που αντικρούει σθεναρά τις εντεινόμενες πιέσεις να μην αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ, και θεωρεί ότι με την τακτική των «ενέσεων» ρευστότητας καταπολεμά την κρίση. Εντάξει… σήμερα θα «συμμορφωθεί» με τις έντονες πολιτικές πιέσεις, κυρίως εκ μέρους του Παρισιού. Ομως, κάποτε, θα πρέπει να το καταλάβουν και οι τραπεζίτες της EKT πως πρέπει να «προστατεύσουν» την οικονομία, την ανάπτυξη και τις θέσεις απασχόλησης της Ζώνης του Ευρώ.

Η διάσταση μεταξύ της κεντρικής τράπεζας και των πολιτικών της Ευρωζώνης επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ένα από τα κολοσσιαία προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή