Πληθώρα στοιχείων πιέζει τους δείκτες

Πληθώρα στοιχείων πιέζει τους δείκτες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο κύμα αναταραχής ξέσπασε χθες στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές, με τους γενικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να σημειώνουν πτώση που κυμάνθηκε από το 1,37% στην περίπτωση της Ζυρίχης και του 1,66% στο Λονδίνο, έως και 2,33% και 2,14% στο Μιλάνο και στο Παρίσι αντιστοίχως. Στη Φρανκφούρτη, ο Xetra Dax υποχώρησε επίσης χθες, σε ποσοστό 1,73%, στις 7588.03 μονάδες, ενώ νωρίτερα στο Τόκιο ο Nikkei έκλεινε με απώλειες της τάξεως του 1,6%.

Η εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού στη διατραπεζική αγορά, τα νέα, απογοητευτικά στοιχεία από την αμερικανική αγορά κατοικίας αλλά και απασχόλησης, οι εκτιμήσεις της Lehman Brothers περί σημαντικών επιπτώσεων στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών επενδυτικών τραπεζών ως αποτέλεσμα των ανοιγμάτων τους στην αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης μειωμένης εξασφάλισης -όλα αυτά, τα χθεσινά στοιχεία- συνέτειναν στη ραγδαία υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών. Ενώ δε ορισμένοι έκαναν λόγο περί ρευστοποίησης κερδών μετά πέντε ημέρες ανόδου τους, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι οι εν λόγω δείκτες δεν «ενθαρρύνθηκαν» καν από την προοπτική όχι μόνον να διατηρηθούν αμετάβλητα σήμερα τα επιτόκια δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά ίσως και να μειωθούν.

Διαχειριστές κεφαλαίων ανέφεραν χθες ότι συνεχίζουν να αγωνιούν για τις εξελίξεις στις χρηματιστηριακές αγορές, εν όψει μάλιστα της επικείμενης περιόδου ανακοινώσεων αποτελεσμάτων των εισηγμένων. Οπως τόνιζαν, η εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού στη διατραπεζική αγορά σηματοδοτεί ήδη τις επιπτώσεις για πολλές τράπεζες, με τον πραγματικό αριθμό τους αλλά και τις πραγματικές ζημίες τους να παραμένουν άγνωστα. Η ανακοίνωση της Lehman Brothers περί «ουσιαστικού πλήγματος» στην κερδοφορία των επενδυτικών τραπεζών και η εκ μέρους της υποβάθμιση των μετοχών των Deutsche Bank και Credit Suisse είχε χθες αποτέλεσμα την υποχώρηση των τιμών των δύο τελευταίων σε ποσοστό 2,1% και 1,5% αντιστοίχως. Πιέσεις δέχθηκαν και άλλες τραπεζικές μετοχές ενώ κατά 11%, στα 11,95 ευρώ, υποχώρησε η χρηματιστηριακή αξία της τρίτης μεγαλύτερης αυστριακής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, της Meinl European Land.

Πτώση, 2,9%, σημείωσε επίσης χθες η τιμή της μετοχής της Michelin, μετά την εκτίναξη των τιμών του καουτσούκ στο Τόκιο στα υψηλότερα τεσσάρων εβδομάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή