ΗΠΑ: ενίσχυση παραγωγικότητας και μείωση του κόστους εργασίας

ΗΠΑ: ενίσχυση παραγωγικότητας και μείωση του κόστους εργασίας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τον ευοίωνο συνδυασμό ενίσχυσης της παραγωγικότητας των εργαζομένων με παράλληλη μείωση του κόστους εργασίας παρουσίασε τον Αύγουστο η αμερικανική αγορά εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, η παραγωγικότητα, ως παραγωγή ανά ώρα εργασίας, εκτινάχθηκε το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου σε ετήσιο ρυθμό 2,6% υπερβαίνοντας ακόμη και την αρχική εκτίμηση για αύξηση κατά 1,8%.

Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης που έχει σημειώσει τα τελευταία δύο χρόνια. Παράλληλα η αύξηση του κόστους ανά μονάδα εργασίας επιβραδύνθηκε σε ετήσιο ρυθμό 1,4% ενώ η αρχική εκτίμηση μιλούσε για επιτάχυνση κατά 2,1%.

Αύξηση της ανεργίας

Θετική εξέλιξη αποτελεί, άλλωστε, η μείωση που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά μετά επτά εβδομάδες ο αριθμός των προσφάτως απολυθέντων που υποβάλλουν αίτηση για επίδομα ανεργίας.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των αιτούμενων επίδομα ανεργίας υποχώρησε στους 318.000 σημειώνοντας μείωση κατά 19.000 σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η πρόσφατη ακολουθία συναπτών αυξήσεων στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας είχε ενσπείρει ανησυχία ότι η κρίση στην αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης είχε αρχίσει να διοχετεύεται στην αγορά εργασίας.

Ωστόσο, ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών με τους καταλόγους των επιδοτούμενων ανέργων να αναφέρουν πλέον 2,598 εκατομμύρια δικαιούχους την εβδομάδα που έληξε στις 25 Αυγούστου. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό ανέργων που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο και πιθανολογείται ότι η εντεινόμενη ανησυχία για την οικονομική ανάπτυξη αναγκάζει τις επιχειρήσεις να παγώσουν τις προσλήψεις.

Οπως επισήμανε χθες ο Ιαν Σέφερντσον, επικεφαλής της High Frequency Economics στη Νέα Υόρκη, «η ζήτηση παραμένει αρκετά ανίσχυρη ώστε να επιβραδύνει τον ρυθμό των προσλήψεων, αλλά όχι και για να επιταχύνει τον ρυθμό των απολύσεων». Οι έμποροι λιανικής, πάντως, ανέφεραν τον Αύγουστο ότι οι καταναλωτές επιστρέφουν στα εμπορικά κέντρα των ΗΠΑ.

Εκφράζουν, πάντως, ανησυχία για πιθανή μείωση των πωλήσεων εξαιτίας της κρίσης στην αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης.

Απεργία των ταξί στη Νέα Υόρκη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι οδηγοί ταξί της Νέας Υόρκης συνέχισαν χθες για δεύτερη ημέρα τη 48ωρη απεργία τους, αντιδρώντας στην απόφαση των Αρχών της πόλης να επιβάλουν σε όλα ανεξαιρέτως τα ταξί υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών ανάγνωσης των πιστωτικών καρτών αλλά και συστήματα εντοπισμού της θέσης τους. Οι επίμαχες συσκευές μπορούν να ανιχνεύουν τη θέση ενός οχήματος οποιαδήποτε στιγμή, αλλά και να εντοπίζουν χαμένα αντικείμενα, καθώς και να μεταβιβάζουν μηνύματα εκτάκτου ανάγκης στους οδηγούς. Οι οδηγοί ταξί προβάλλουν αντιρρήσεις εξ αιτίας του κόστους της εγκατάστασης, που ανέρχεται στα 6.000 δολάρια, αλλά και της παραβίασης του ιδιωτικού τους χώρου εφ’ όσον τα επίμαχα συστήματα ανίχνευσης καταγράφουν τις κινήσεις τους ηλεκτρονικά. Οι συσκευές ανάγνωσης πιστωτικών καρτών πρόκειται να τους κοστίζουν ένα είδος προμήθειας της τάξης του 5%. Πρόκειται για την πρώτη απεργία οδηγών ταξί από το 1998 και στην οποία συμμετέχουν τα περίπου 7.000 μέλη του συνδικάτου οδηγών της Νέας Υόρκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή