Νέα ώθηση των τιμών του πετρελαίου στα 76 δολ.

Νέα ώθηση των τιμών του πετρελαίου στα 76 δολ.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδο σχεδόν ενός δολαρίου το βαρέλι σημείωσαν χθες οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές μετά την ανακοίνωση στις ΗΠΑ της μείωσης των αποθεμάτων τόσο του αργού όσο και της βενζίνης στη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα στον κόσμο. Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού που διατηρούνται στις ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 3,9 εκατομμύρια βαρέλια, πολύ περισσότερα από τα μόλις 500.000, τα οποία προέβλεπαν οι αναλυτές. Σημαντική πτώση, κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια, σημείωσαν και τα αποθέματα της βενζίνης.

Οι τιμές του μαυρού χρυσού ενισχύθηκαν επίσης χθες μετά και την προειδοποίηση της Συρίας προς το Ισραήλ πως θα αντιδράσει στους -όπως υποστηρίχθηκε από τη Δαμασκό- βομβαρδισμούς εντός της συριακής επικράτειας. Η προειδοποίηση αυτή επανέφερε στο προσκήνιο την ένταση που κατά καιρούς αυξάνεται στη Μέση Ανατολή, από όπου προέρχεται σχεδόν το ένα τρίτο των παγκοσμίων προμηθειών πετρελαίου.

Ο ΟΠΕΚ αποκλείει αύξηση της παραγωγής

Οι δηλώσεις εξάλλου αξιωματούχων του ΟΠΕΚ, των οποίων η επόμενη επίσημη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την 11η Σεπτεμβρίου, μάλλον αποκλείουν το ενδεχόμενο να αποφασισθεί αύξηση της παραγωγής των μελών του καρτέλ. Οπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Μοχάμετ αλ Χαμλί, υπάρχει ισορροπία στην αγορά του πετρελαίου και δεν παρατηρείται έλλειψη από την πλευρά της προσφοράς. Αργά χθες το απόγευμα, η τιμή του Brent ανερχόταν στο Λονδίνο στα 75,19 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένη κατά 0,85 δολάρια, ενώ στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού έφθανε στα 76,67, με άνοδο της τάξεως των 0,94 δολαρίων.

Αναλυτές ανέφεραν πάντως χθες ότι οι τιμές πλησιάζουν σε σημεία αντίστασης και ενδέχεται να υποχωρήσουν βραχυπρόθεσμα. Οι εκτιμήσεις τους είναι ότι δεν θα δοκιμάσουν προς το παρόν τα επίπεδα ρεκόρ τους, των 78,77 δολαρίων το βαρέλι, στα οποία ανήλθαν στις αρχές του Αυγούστου. Πόσω μάλλον, που πηγή του ΟΠΕΚ φέρεται να δήλωσε στο Reuters ότι εάν σημειωθεί σημαντική αύξηση της ζήτησης, το τέταρτο τρίμηνο φέτος ο Οργανισμός ενδέχεται να αυξήσει την παραγωγή του κατά έως και ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως. Η παραγωγή του ΟΠΕΚ ανήλθε κατά τη διάρκεια του Αυγούστου φέτος στα 30 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Ωστόσο, πηγές της αγοράς παρακολουθούν με ενδιαφέρον και τις εξελίξεις των καιρικών φαινομένων στην πετρελαιοπαραγωγό περιοχή του Κόλπου του Μεξικού, όπου αναμένεται να ξεσπάσουν και άλλες καταιγίδες τις επόμενες εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή