Πτώση της ανάπτυξης και πληθωρισμός «πάγωσαν» τα επιτόκια

Πτώση της ανάπτυξης και πληθωρισμός «πάγωσαν» τα επιτόκια

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μέση λύση επέλεξε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ (το βασικό στο 4%), αναβάλλοντας προσωρινά την αύξηση. Η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με τη νέα ένεση ρευστότητας που έκανε χθες το πρωί στην αγορά ύψους 42,2 δισ. ευρώ, έδωσε ανάσα στη χρηματαγορά και μείωσε τα διατραπεζικά επιτόκια. Ταυτόχρονα, προσέφερε χείρα βοηθείας στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Εξάλλου, χθες ανακοίνωσε τις αναθεωρημένες προβλέψεις για την οικονομία της Ευρωζώνης από όπου προκύπτει μείωση του ρυθμού ανάπτυξης και αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων. Ετσι, σε αυτό το κλίμα δεν ήθελε να επιβαρυνθεί η αγορά από μεγαλύτερους φόβους για τον χειρισμό και τις επιπτώσεις από την κρίση που έχει ξεσπάσει στην αγορά στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ. Επίσης, την ίδια στάση κράτησε η τράπεζα της Αγγλίας, διατηρώντας το επιτόκιο στο 5,75%. Από την άλλη, οι αναλυτές θεωρούν πιθανή τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από τη FΕD.

Οι προθέσεις Τρισέ για το μέλλον

Η δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ σχετικά με τις προθέσεις του στο μέλλον ήταν σαφής: Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί, ενώ το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων δεν δημιουργούν προβλήματα στην οικονομία. Με τη φράση αυτή έκανε σαφείς τις προθέσεις του για αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων στο μέλλον. Πάντως, η κρίση οδήγησε σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης για το 2007 και το 2008. Σύμφωνα με αυτές, ο πληθωρισμός φέτος θα κινηθεί μεταξύ 1,8% και 2,2%. Οι προηγούμενες προβλέψεις (Ιούνιος 2007) έκαναν λόγο για πληθωρισμό 1,8-2,1%.

Επίσης, οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις βλέπουν τον ρυθμό ανάπτυξης να κυμαίνεται φέτος στο 2,2% με 2,8%, έναντι 2,3-2,9% με βάση τις προηγούμενες προβλέψεις. Υπενθυμίζεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης πέρσι ήταν 27% -ο υψηλότερος της τελευταίας 10ετίας. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2008 είναι 1,8-2,8% και για τον πληθωρισμό 1,5%-2,5%. Για την παγκόσμια οικονομία προβλέπει ανάπτυξη 5,6% φέτος και 5,3% το 2008. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι υποθέσεις τις οποίες έλαβε υπόψιν η ΕΚΤ προκειμένου να προχωρήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεων. Οι υποθέσεις είναι:

– Η μέση ετήσια τιμή του πετρελαίου να διαμορφωθεί στα 68,1 δολ. το βαρέλι. Σημειώνεται ότι χθες η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 77 δολάρια το βαρέλι. Για το 2008 η πρόβλεψη είναι στα 71,9 δολ. το βαρέλι.

– Η μέση ισοτιμία ευρώ-δολαρίου να κυμανθεί το 2007 στο 1,37, δηλαδή κατά 3,1% υψηλότερα σε σχέση με το 2006. Το 2008 η ισοτιμία να διαμορφωθεί υψηλότερα κατά 0,5% σε σχέση με το 2007.

– Η μέση ετήσια αύξηση των εμπορευμάτων (μη ενεργειακών) που αποτιμώνται σε δολάρια να είναι 20% φέτος και 5,7% το 2008

– Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια το 2007 προβλέπονται στο 4,3% και στο 4,5% το 2008, όπως προκύπτει από την καμπύλη επιτοκίων.

– Για τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει μικρή αύξηση των διατραπεζικών επιτοκίων, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης αναστάτωσης.

«Υπόθεση λίγων μηνών η κρίση στη στεγαστική αγορά»

Σε λίγους μήνες θα έχει λήξει η κρίση στην αμερικανική στεγαστική αγορά χωρίς μεγάλες επιπτώσεις στην ευρύτερη αμερικάνικη οικονομία, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Φρανσουά Μπουργκινιόν.

Οπως δήλωσε χθες σε εφημερίδα στο Νέο Δελχί, οι επιπτώσεις από την κρίση στην αγορά στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου στην ανάπτυξη της αμερικάνικης οικονομίας θα αντισταθμιστούν από τη μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο του 2007.

«Μάλιστα, δεν πρόκειται να αναθεωρήσουμε τις προβλέψεις μας», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με 1,9% το 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή