Κίνα: προς το επόμενο στάδιο του καπιταλισμού ή προς μελλοντική φούσκα

Κίνα: προς το επόμενο στάδιο του καπιταλισμού ή προς μελλοντική φούσκα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί υποψιάζονταν ότι εγκυμονούσε κινδύνους το τραπεζικό σύστημα της Κίνας αλλά λίγοι φαντάζονταν ότι τα προβλήματα θα ανέκυπταν από κάτι τόσο μακρινό. Ετσι προκάλεσε αίσθηση η ανακοίνωση ενός εκ των μεγαλυτέρων πιστωτικών ιδρυμάτων της Κίνας, της Bank of China, ότι είχε ανοίγματα ύψους 9,6 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης.

Ακολούθησαν οι ανακοινώσεις των δύο άλλων μεγάλων εισηγμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Κίνας, των ICBC και China Construction Bank, ότι είχαν ανοίγματα ενός δισ. δολαρίων έκαστον.

Για την Bank of China ενδέχεται να είναι μεγάλο το οικονομικό πλήγμα: 18% του μετοχικού κεφαλαίου, αν αποδειχθεί χωρίς καμία αξία η όλη επένδυση.

Κάτι τέτοιο είναι απίθανο αλλά εξ ίσου απίθανο είναι και να καλύψουν όλη τη ζημιά τα 151 εκατομμύρια δολάρια που έχει προβλέψει η τράπεζα. Οι αισιόδοξοι, στους οποίους συγκαταλέγονται και οι κινεζικές αρχές, επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Οι κινεζικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα κερδοφόρες: τα κέρδη των μεγαλύτερων από αυτές αυξάνονται σε ποσοστό άνω του 40% ετησίως, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εχουν περιορισθεί από το 25% του συνόλου στο οποίο ανέρχονταν πριν από μερικά χρόνια στο 4%.

Ωστόσο, τα ανοίγματα της Bank of China στα επισφαλή στεγαστικά δάνεια ανέρχονται περίπου στα ιδια επίπεδα με τα κεφάλαια που αντλήθηκαν πέρυσι με τη δημόσια εγγραφή της στο Χονγκ Κονγκ.

Το μέγεθος του ρίσκου ίσως αντανακλά τα προβλήματα στη διαχείριση των ισολογισμών μιας τράπεζας στην Κίνα. Τα στελέχη της δεν είχαν αρκετή εμπειρία στη λήψη σύνθετων αποφάσεων για επενδύσεις και προπαντός διασυνοριακές, ενώ οι εγχώριες αγορές παραμένουν σε πρωτόγονη κατάσταση.

Το χρηματιστήριο της Κίνας εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο. Προ ημερών, ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο της Σαγκάης έφθασε τις 5.000 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 90% από την αρχή του έτους.

Το σύνολο της κεφαλαιοποίησης των κινεζικών εταιρειών υπερβαίνει για πρώτη φορά το ΑΕΠ της χώρας. Τα κινεζικά ΜΜΕ έχουν ερμηνεύσει την ιλιγγιώδη άνοδο ως ένδειξη μετάβασης σε ένα πιο προωθημένο στάδιο του καπιταλισμού.

Αλλοι τη θεωρούν απλώς ένδειξη φούσκας. Η μεγάλη αξία των κινεζικών μετοχών, πάντως, υποδηλώνει ότι οι κινεζικές εταιρείες εξελίσσονται ταχέως στις μεγαλύτερες του κόσμου. Είναι ενδεικτικό ότι από τις έξι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου με κριτήριο τη χρηματιστηριακή τους αξία οι τρεις είναι κινεζικές. Οσοι, όμως, βιάζονται να προβλέψουν την αναπόφευκτη εξέλιξη της Κίνας σε κυρίαρχη δύναμη, ας μην ξεχνούν το παράδειγμα της Ιαπωνίας: το 1989, λίγο πριν από την κατάρρευση της φούσκας, έξι από τις 10 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου ήσαν ιαπωνικές. Θυμηθείτε τι τύχη είχαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή