Αναδιανομή πλούτου, με το 10% της Sasol να περνάει σε έγχρωμους

Αναδιανομή πλούτου, με το 10% της Sasol να περνάει σε έγχρωμους

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ. Σε ριζοσπαστικές αποφάσεις προέβη η διοίκηση της Sasol, η οποία θα μεταφέρει το 10% των μετοχών της σε μαύρους υπαλλήλους της, επενδυτές και κατοίκους των περιοχών πλησίον των εγκαταστάσεών της.

Ο νοτιοαφρικανικός κολοσσός, ο μεγαλύτερος παραγωγός βενζίνης και ντίζελ από κάρβουνο στον κόσμο, ουσιαστικά θα υλοποιήσει τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου μετά την κατάλυση του απαρτχάιντ το 1994, όπως αναφέρει το «Βlooomberg».

Το μερίδιο του 10% αποτιμάται σε 18,2 δισ. ραντ, ήτοι 2,5 δισ. δολάρια. Με την κίνηση αυτή η εταιρεία τελικώς εναρμονίζεται με τους όρους του κυβερνητικού προγράμματος για την οικονομική ενδυνάμωση των μαύρων έπειτα από σημαντική καθυστέρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση συνέπεσε με την παρουσίαση των ετησίων κερδών της, τα οποία αυξήθηκαν 10%.

Κατά παράδοση η Sasol, ήταν ένας όμιλος, στον οποίο δέσποζαν λευκοί άνδρες, και ο οποίος είχε ακμάσει και κερδοφορήσει τα μάλα, διαρκούντος του απαρτχάιντ. Εξ ου και πολλές εκστρατείες για την κατάργηση του φυλετικού καθεστώτος είχαν θέσει στο στόχαστρο την εταιρεία για την επιβολή κυρώσεων.

Πριν από δυόμισι χρόνια το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Νοτίου Αφρικής, που τυγχάνει και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Sasol, είχε αντιταχθεί στην τοποθέτηση του λευκού Πατ Ντέιβις στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Η εταιρεία στη συνέχεια τοποθέτησε τρεις μαύρους εκτελεστικούς διευθυντές στο διοικητικό συμβούλιο, ώστε να αποφύγει τις επικρίσεις της κυβέρνησης.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Anglo American, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου στην εξόρυξη, συμφώνησε να πωλήσει μέρος των δραστηριοτήτων της στην πλατίνα σε μαύρους υπαλλήλους της και επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή