Δεν αυξάνει την παραγωγή του ο ΟΠΕΚ – Υποχώρηση πετρελαίου

Δεν αυξάνει την παραγωγή του ο ΟΠΕΚ – Υποχώρηση πετρελαίου

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Οι παγκόσμιες αγορές είναι επαρκώς εφοδιασμένες με αργό, δήλωσαν εκπρόσωποι βασικών κρατών-μελών του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ). Υπό το πρίσμα αυτό ο συνασπισμός δεν φαίνεται διατεθειμένος στη σημερινή του σύνοδο να αυξήσει την παραγωγή του, ανεξαρτήτως του ότι ορισμένα μέλη του -όπως η Ινδονησία- επιθυμούν συγκρατημένη αύξηση.

Οι υπουργοί Πετρελαίου του Ιράν, του Ιράκ, του Κουβέιτ, της Λιβύης, της Νιγηρίας και της Βενεζουέλας δήλωσαν ότι ο ΟΠΕΚ δεν υφίσταται πιέσεις να αυξήσει τις ποσοστώσεις παραγωγής άνω των σημερινών 25,8 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Ο Εσάν Ουλ-Χακ, αναλυτής της PVM Oil Associates, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι φημολογείται μια ενδεχόμενη μικρή αύξηση της τάξεως των 500.000 βαρελιών ημερησίως.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, δεν έχει δημοσίως δηλώσει τι επιθυμεί να πράξει το καρτέλ. Πάντως, σε πελάτες της στην Ασία ανέφερε ότι και τον Οκτώβριο η παραγωγή της θα παραμείνει αμετάβλητη.

Ωστόσο, χθες στη διεθνή αγορά η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε, λόγω των προσδοκιών των επενδυτών ότι τελικώς η Σ. Αραβία στη σημερινή συνεδρίαση θα ταχθεί υπέρ μιας αύξησης. Το Brent στο Λονδίνο υποχώρησε 90 σεντς στα 74,17 δολάρια το βαρέλι και το αργό Ν. Υόρκης κατά 77 σεντς, στα 75,93 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή