Επιβραδύνεται η ανάπτυξη στην Ευρώπη

Επιβραδύνεται η ανάπτυξη στην Ευρώπη

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ελαφρά προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της Ζώνης του Ευρώ και της Ε.Ε. των «27» το τρέχον έτος προχώρησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον επίτροπο Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια να εξηγεί ότι η Ευρώπη έχει πια περάσει το ζενίθ του παρόντος οικονομικού κύκλου, σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητος λόγω της αναταραχής στις διεθνείς αγορές. Συγκεκριμένα, για όλο το 2007 η Επιτροπή προβλέπει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης 2,5% έναντι 2,6% που προέβλεπε τον Μάιο και, αντιστοίχως, 2,8% έναντι 2,9% στην Ε.Ε. των «27». Συνολικά, σημείωσε χθες μιλώντας στις Βρυξέλλες ο Αλμούνια, η εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει θετική και η αναθεώρηση των προβλέψεων είναι αντιστοίχως μικρή, καθώς τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη παραμένουν θετικά, όπως και το διεθνές περιβάλλον αλλά και οι προσδοκίες στην πλευρά της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω των θετικών εξελίξεων στις αγορές εργασίας.

Η κρίση στις ΗΠΑ

Από την άλλη όμως η κρίση που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ με επίκεντρο την αγορά στέγης «δημιουργεί κινδύνους». Σημειώνει ο Αλμούνια ότι η ήδη καλή κατάσταση της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας τους επιτρέπουν να ξεπεράσουν χωρίς σοβαρές συνέπειες αυτή την εξ Αμερικής «αναταραχή», αρκεί βέβαια να μην αποδειχθεί αυτή μακράς διαρκείας. Σε κάθε περίπτωση καθοριστικής σημασίας, τόνισε ο επίτροπος, θα είναι το κατά πόσον η κρίση στις ΗΠΑ έχει περάσει στην «πραγματική οικονομία», είτε δυσχεραίνοντας τον δανεισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών είτε περιορίζοντας την κατανάλωση αμφοτέρων, κάτι που μάλιστα χαρακτήρισε τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, εκείνο που κυρίως καταγράφεται είναι μια σταθερότητα, παρά μια μικρή αύξηση του δείκτη πλην ενέργειας, κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης του ΦΠΑ στη Γερμανία, ο οποίος διαμορφώνεται συνολικά σε 2% στη Ζώνη του Ευρώ και 2,2% στην Ε.Ε. των «27», με άλλα λόγια στο όριο κινδύνου της ΕΚΤ. Η επιτροπή επισημαίνει πάντως αφ’ ενός τη σταθερότητα, σε γενικές γραμμές, του δείκτη από τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά και τις σαφείς ενδείξεις ότι οι μισθολογικές αυξήσεις δεν έχουν επηρεάσει ουσιαστικά τις πληθωριστικές εξελίξεις.

Οι επτά μεγάλοι

Βάση αυτής της ενδιάμεσης πρόβλεψης της Κομισιόν αποτελούν οι πιο εξειδικευμένες προβλέψεις της για την πορεία των επτά μεγάλων οικονομιών της Ενωσης, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και, από τα νέα κράτη-μέλη, της Πολωνίας, που αθροιστικά αποτελούν το 80% της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στις χώρες αυτές, η μεγαλύτερη μεταβολή σε σχέση με τα αρχικώς προβλεπόμενα καταγράφεται στη Γαλλία, όπου η αρχική εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης 2,4% μετατρέπεται σε 1,9%, μετά από ένα ιδιαίτερα δύσκολο δεύτερο τρίμηνο, όταν ο (τριμηνιαίος) ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ έπεσε από 0,7% (στο πρώτο τρίμηνο) σε 0,3%, κυρίως λόγω της δραματικής μείωσης των ιδιωτικών επενδύσεων και τούτο παρά την ισχυρή κατανάλωση των νοικοκυριών που όμως τροφοδοτεί τις εισαγωγές μάλλον παρά την εγχώρια παραγωγή.

Η Γερμανία διατηρεί αντιθέτως ικανό ρυθμό ανάπτυξης παρά τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης που αποδίδεται στην αύξηση του ΦΠΑ στις αρχές του έτους, την οποία τα νοικοκυριά είχαν, ακριβώς, σπεύσει να προλάβουν με σημαντικότατη αύξηση της κατανάλωσης πέρυσι, κάτι που με τη σειρά του συμπιέζει τις καταναλωτικές δαπάνες εφέτος.

Μεγαλύτερες οι επιπτώσεις

Οι αρνητικές επιπτώσεις από την πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που είχαν αρχικά προβλεφθεί. Αυτό δήλωσε χθες ο διευθυντής στην Ευρώπη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Μιχαήλ Ντέπλερ, ο οποίος είπε ότι θα δημοσιοποιηθούν νέες προβλέψεις. Το ΔΝΤ, το οποίο είχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη 2,6% το 2007 και 2,5% το 2008, βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης προς τα κάτω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή