Ξεπέρασε και τα 79 δολάρια το βαρέλι το αργό – Εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις

Ξεπέρασε και τα 79 δολάρια το βαρέλι το αργό – Εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατά τα φαινόμενα άτολμη αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ εκτίναξε σε νέα ιστορικά επίπεδα ρεκόρ την τιμή του πετρελαίου πέραν των 79 δολαρίων το βαρέλι, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ανόδου στην παγκόσμια οικονομία.

Η ημερήσια αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ κατά 500.000 βαρέλια δεν κατέστη δυνατόν να καθησυχάσει όσους προβληματίζονται για τη ζήτηση εν όψει χειμερινής περιόδου αλλά και τη μείωση των αποθεμάτων.

Χθες, τις απογευματινές ώρες η τιμή του αργού Νέας Υόρκης ανήλθε στα 79,29 δολάρια το βαρέλι, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 78,77 δολαρίων της 1ης Αυγούστου. Αργότερα υποχώρησε στα 78,79 δολάρια. Στο Λονδίνο το πετρέλαιο τύπου Brent ενισχύθηκε 1,34 δολάριο στα 77,72 δολάρια το βαρέλι.

Η Διοίκηση Πληροφοριών για την Ενέργεια των ΗΠΑ ανέφερε ότι τα αποθέματα αργού της χώρας την προηγούμενη εβδομάδα ελαττώθηκαν δραστικά κατά 7,1 εκατομμύρια βαρέλια, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών. Σύμφωνα με τους αναλυτές τα αποθέματα προβλεπόταν να μειωθούν κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, κατά 700.000 βαρέλια.

Αν και προ της συνόδου τους τα πιο σκληροπυρηνικά μέλη του ΟΠΕΚ θεωρούσαν επαρκείς τις προμήθειες της αγοράς, τελικώς δέχθηκαν τη σαουδαραβική πρόταση και αποφάσισαν αύξηση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο, η αγορά ανέμενε μεγαλύτερες παρεμβάσεις.

Πάντως, τα νέα επίπεδα παραγωγής του ΟΠΕΚ από 1ης Νοεμβρίου, δεν αλλάζουν ιδιαιτέρως το σκηνικό. Στην προηγούμενη σύνοδο του ΟΠΕΚ τον Οκτώβριο είχε αποφασιστεί μείωση 1,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο, οι χώρες-μέλη, που δεσμεύονται από τη συμφωνία, παρήγαγαν 1 εκατομμύριο βαρέλια επιπλέον.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα παρουσιάσει βραδύτερη αύξηση από την αναμενόμενη το τελευταίο τρίμηνο του 2007 αλλά και το προσεχές έτος. Τέλος, εκτιμά ότι οι υψηλές τιμές του «μαύρου χρυσού» ενδεχομένως να περιορίσουν έτι περαιτέρω την κατανάλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή