Ανησυχία για την τύχη του δολαρίου

Ανησυχία για την τύχη του δολαρίου

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε χθες νέο ρεκόρ, αγγίζοντας πρόσκαιρα τα 80,2 δολάρια ανά βαρέλι και η ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ βρέθηκε επίσης σε ιστορικό ναδίρ (κινούμενη πέριξ των 1,39 δολαρίων για ένα ευρώ), κλονίζοντας τους οικονομολόγους διεθνώς. Μερικοί δεν διστάζουν να μιλήσουν για «κατάρρευση» του δολαρίου. Στον αντίποδα, οι εγχώριοι αναλυτές δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Ζήτημα «κλειδί», φυσικά, είναι το εύρος του χρονικού διαστήματος, στο οποίο θα διατηρηθούν αυτές οι υψηλές τιμές ή και ακόμα υψηλότερες. Απαντες, όμως, σημειώνουν ότι η πρόσφατη εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου οφείλεται σε απολύτως συγκυριακούς παράγοντες όπως είναι ο τυφώνας Ουμπέρτο στον Κόλπο του Μεξικού, που επηρεάζε την παραγωγή αργού.

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και η ενίσχυση του ευρώ δεν εμπόδισε την Ευρώπη να εμπεδώσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ειδικά στην Ελλάδα το ίδιο φαινόμενο είναι πιο ορατό: Οι εξαγωγές μας συνεχίζουν να αυξάνονται παρά την επικράτηση του ευρώ επί του δολαρίου και η ανάπτυξη του ΑΕΠ δεν ανακόπηκε από το ακριβό πετρέλαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή