Αποζημίωση από τη Βενεζουέλα ζητεί η Exxon

Αποζημίωση από τη Βενεζουέλα ζητεί η Exxon

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Exxon έχει προσφύγει για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που έχει με τη Βενεζουέλα, μετά την κρατικοποίηση των πηγών πετρελαίου. Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία έχει προσφύγει στο Διεθνές Κέντρο Διακανονισμού Διαφορών από Επενδύσεις (Centre for Settlement of Investment Disputes, CSID), ένας οργανισμός στενά συνδεδεμένος με την Παγκόσμια Τράπεζα. Δεν έχει δηλώσει το ύψος της αποζημίωσης που αξιώνει για το 41,7% της πετρελαιοπηγής στο Ορίνοκο Μπελτ της Βενεζουέλας, η αξία του οποίου υπολογίζεται στα 750 εκατ. δολάρια. Η Βενεζουέλα έχει αναλάβει την άντληση του πετρελαίου ως μέρος του προγράμματος «Εθνικοποίησης». «Η Exxon Mobil εργάζεται με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας για την επίτευξη κοινά αποδεκτής οικονομικής συμφωνίας», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας. Ωστόσο, δεν φαίνεται να προκύπτει καμία συμφωνία, με αποτέλεσμα η Exxon να στρέφεται στην CSΙD.

Εθνικοποίηση του πετρελαίου της Βενεζουέλας

Ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες κρατικοποίησε την εκμετάλλευση του πετρελαίου στο Ορίνοκο Μπελτ, μία από τις τελευταίες ιδιωτικές πηγές πετρελαίου στη χώρα. Στην περιοχή υπολογίζεται ότι βρίσκονται 80 δισεκατομμύρια βαρέλια, κατατάσσοντας τη Βενεζουέλα ως τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο. Μέχρι στιγμής τέσσερις εταιρείες, η αμερικανική Chevron, η βρετανική ΒΡ, η γαλλική Total και η νορβηγική Statoil έχουν δεχθεί τη συμβιβαστική λύση της κυβέρνησης. Μόνο η Exxon και η ConocoPhillips αρνήθηκαν να δεχθούν τους όρους της συμφωνίας. Η ConocoPhillips δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Βενεζουέλα και ελπίζει να διευθετηθεί η διαφορά το συντομότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή