Αλλεπάλληλα σκάνδαλα στο υπουργείο Γεωργίας της Ιαπωνίας

Αλλεπάλληλα σκάνδαλα στο υπουργείο Γεωργίας της Ιαπωνίας

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, στην οποία παρέμεινε μόλις για έναν χρόνο, ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης Σίντζο Αμπε κατέρρευσε τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του και βρίσκεται -από την Πέμπτη- στο νοσοκομείο. Την ίδια ώρα, μέλη του κόμματός του έμπαιναν στη σειρά, διεκδικώντας τη θέση του… Η κατάρρευση του κ. Αμπε δεν αποτελεί έκπληξη. Είχε προηγηθεί η παραίτηση του υπουργού Γεωργίας προ δεκαημέρου μόλις μία εβδομάδα μετά τον διορισμό του καταφέροντας νέο πλήγμα στη δημοτικότητα του πρωθυπουργού, που ήλπιζε πως ένας εκτεταμένος αναχηματισμός θα ενίσχυε την αξιοπιστία της κυβέρνησης μετά την εκλογική της ήττα. Η εξέλιξη εξουδετέρωσε τις ευεργετικές συνέπειες του ανασχηματισμού και ενίσχυσε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση Αμπε ήταν ανίκανη.

Ο υπουργός Γεωργίας, Τακεχίκο Εντο, παραιτήθηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι στην ιδιαίτερη πατρίδα του αγροτικός συνεταιρισμός του οποίου ηγείται ο ίδιος είχε λάβει παράνομη κρατική ενίσχυση αξίας 1,15 εκατομμυρίων γιεν το 1999 παρουσιάζοντας διογκωμένο τον αριθμό των μελών του. Τρεις ημέρες νωρίτερα είχε ζητήσει συγγνώμη επειδή είχε λάβει πολιτική δωρεά από άλλη ένωση αγροτών στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Παρόμοια σκάνδαλα περιέβαλαν τους δύο προκατόχους του χαρτοφυλακίου της Γεωργίας. Ο Νοριχίκο Ακάγκι αναγκάσθηκε να παραιτηθεί μετά τις εκλογές του Ιουλίου για την άνω Βουλή εξαιτίας καταγγελιών για ατασθαλίες σε χρηματοδοτήσεις πολιτικής φύσης. Ο Τοσικάτσου Ματσουόκα αυτοκτόνησε τον Μάιο επειδή βρέθηκε στη δίνη σκανδάλου χρηματοδότησης και κατηγορήθηκε για διασυνδέσεις με πλειοδότες σε δημόσια έργα σχετικά με τα δάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή