Η Fed αποφασίζει την Τρίτη, τα επιτόκια όμως αυξήθηκαν

Η Fed αποφασίζει την Τρίτη, τα επιτόκια όμως αυξήθηκαν

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στην Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Federal Reserve), η οποία την Τρίτη ανακοινώνει μείωση -κατά πάσα πιθανότητα- των επιτοκίων της, όμως οι δανειολήπτες στην Ελλάδα βλέπουν το τελευταίο διάστημα το ύψος των δόσεών τους να αυξάνεται.

Τι συμβαίνει: Ολοένα και περισσότερα στεγαστικά δάνεια εξαρτούν το επιτόκιό τους όχι από αυτό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αλλά από αυτό του Euribor. Κι επειδή η τάση του τελευταίου είναι ανοδική, ανάλογη είναι και η πορεία των δόσεων στα δάνεια.

Ετσι, λοιπόν, εξηγείται το φαινόμενο των «κρυφών» αυξήσεων, οι οποίες εκ πρώτης όψεως δεν δικαιολογούνται, προκαλώντας ερωτήματα στους καταναλωτές. Οποιοι όμως διαβάσουν προσεκτικά τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με τις εκδότριες τράπεζες, θα λύσουν πολλές από τις απορίες που ενδεχομένως να τους έχουν δημιουργηθεί.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα βλέμματα όλων και κατ’ επέκταση των Ελλήνων δανειοληπτών είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της Fed, γιατί ενδεχόμενη μείωση των δικών της επιτοκίων θα δημιουργήσει κλίμα για ανάλογη κίνηση και από την ΕΚΤ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δόσεις που καταβάλλουν κάθε μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή