Νέα ιστορικά υψηλά για ευρώ – πετρέλαιο

Νέα ιστορικά υψηλά για ευρώ – πετρέλαιο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηαπόφαση του ΟΠΕΚ να αυξήσει κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως την παραγωγή πετρελαίου δεν αποδείχθηκε τελικά επαρκής για να ανακόψει την ανοδική πορεία του πετρελαίου. Η τιμή του μαύρου χρυσού άγγιξε στα μέσα της εβδομάδας το νέο ιστορικά υψηλό $80.18 ανά βαρέλι εν μέσω ανησυχιών για τον τυφώνα που πλήττει το Κόλπο του Μεξικού όπου βρίσκονται μεγάλες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αλλά κυρίως για την κατά 7,1 εκατ. βαρέλια μείωση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα με αποτέλεσμα την υποχώρησή τους στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών. Ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές των μετάλλων με το χρυσό να υπερβαίνει το ψυχολογικά κρίσιμο επίπεδο των 700 δολ./ουγκιά για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες. Ανάλογη πορεία κατέγραψαν και οι τιμές γεωργικών προϊόντων με κύριο «πρωταγωνιστή» το σιτάρι το οποίο βρέθηκε προσωρινά πάνω από τα 9 δολάρια ανά μπούσελ για πρώτη φορά κυρίως λόγω της ξηρασίας που πλήττει την Αυστραλία και έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της παραγωγής. Οι εξελίξεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση δεδομένης της συνεχιζόμενης κρίσης στις πιστωτικές αγορές και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την πορεία της οικονομίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα περιθώρια των Κεντρικών Τραπεζών για ενδεχόμενη ανάγκη σύσφγιξης της νομισματικής πολιτικής τους -προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανές πληθωριστικές πιέσεις- είναι σαφώς περιορισμένα.

Εν τούτοις, το μεγάλο ερώτημα για τις αγορές είναι η απόφαση της Fed για τα επιτόκια στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την επόμενη Τρίτη στις 18 Σεπτεμβρίου. Η προθεσμιακή αγορά προεξοφλεί μείωση των επιτοκίων κατά τουλάχιστον 25μβ, προκειμένου η Fed να συμβάλει με τον τρόπο αυτό στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας και στη σταθεροποίηση των αγορών. Επίσης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ακόμα χαμηλότερων επιτοκίων τους επόμενους μήνες, εκτίμηση που βασίζεται στη άποψη ότι η κρίση δεν έχει φανεί ακόμα σε όλη την έκτασή της. Καθοριστική εξέλιξη στη διαμόρφωση της πρόβλεψης αυτής αποτέλεσε η πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση στις ΗΠΑ για τη μεγαλύτερη ιστορικά πτώση του δείκτη που αναφέρεται στις εκκρεμούσες πωλήσεις κατοικιών, είδηση που θεωρείται ιδιαίτερα αποθαρρυντική για τις προοπτικές της αγοράς κατοικίας.

Μετά τα σημάδια σταθεροποίησης στις χρηματαγορές προς το τέλος της εβδομάδας, η προσοχή στρέφεται στη συνεδρίαση της Fed και στις δημοσιεύσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου μεγάλων επενδυτικών τραπεζών της Wall Street που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Τρίτη. Τα αποτελέσματα αυτά εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν τους επενδυτές να κατανοήσουν τον βαθμό έκθεσης των τραπεζών αυτών στη subprime αγορά των ΗΠΑ και ενδεχομένως να βγάλουν κάποια συμπεράσματα για το εάν τα «χειρότερα» από τη χρηματοπιστωτική αυτή κρίση έχουν ήδη παρέλθει.

* Η κ. Παρασκευή Πετροπούλου είναι οικονομικός αναλυτής της Eurobank EFG

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή