Παράπλευρες απώλειες τώρα και στα ισχυρά διεθνή πιστωτικά ιδρύματα

Παράπλευρες απώλειες τώρα και στα ισχυρά διεθνή πιστωτικά ιδρύματα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορατές πλέον και δραματικές ενίοτε καθίστανται οι απώλειες για τα ισχυρά διεθνή πιστωτικά ιδρύματα από την κρίση στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης (subprime loans). Ωστόσο, η διαχείριση του αντικτύπου διαφέρει από τη μία τράπεζα στην άλλη.

Στην περίπτωση της βρετανικής HSBC, της μεγαλύτερης τράπεζας στην Ευρώπη, η αποτυχημένη έκθεσή της στην αμερικανική αγορά των subprime loans ανέρχεται στα 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η HSBC θα αντισταθμίσει την απώλεια κερδών με την επιθετική της επέκταση στην ασφαλιστική αγορά της νοτιοανατολικής Ασίας, στην οποία μόλις την εβδομάδα αυτή προέβη σε δύο επενδύσεις.

Αντιθέτως, στην περίπτωση του μεγαλύτερου οργανισμού στεγαστικών δανείων της Βρετανίας, του Northern Rock, η κατάσταση είναι κρίσιμη. Η μετοχή του κατακρημνίσθηκε χθες κατά 26% μετά την απόφαση της Τραπέζης της Αγγλίας να σπεύσει προς διάσωσή του, χωρίς να έχει διευκρινισθεί το ύψος της πίστωσης που θα του χορηγήσει.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παρέμβαση τέτοιου είδους της Τραπέζης της Αγγλίας τα τελευταία τριάντα χρόνια. Η κίνηση αυτή για την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος προσφέρει προσωρινή ανακούφιση στη Northern Rock, «δίνοντας τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της, διαρκούσης αυτής της έκρυθμης περιόδου στις διεθνείς αγορές», τόνισαν σε κοινή τους ανακοίνωση η Τράπεζα της Αγγλίας και η Αρχή Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Βρετανίας.

Η παρέμβαση μιας κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη ενός πιστωτικού ιδρύματος, το οποίο έχει οργανώσει τις δραστηριότητές του με επίκεντρο τα στεγαστικά δάνεια, γεννάει ερωτήματα σε επενδυτές και καταθέτες, παρατηρεί το Bloomberg. Σκέπτονται ότι μπορεί αντιστοίχως και άλλα πιστωτικά ιδρύματα, που βασίζονται κυρίως σε βραχυπρόθεσμες πιστώσεις και όχι σε καταθέσεις, να είναι εξίσου ευάλωτα.

Η διοίκηση της Northern Rock διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας, αν και τα κέρδη του 2007 θα περιοριστούν μεταξύ 500 και 540 εκατομμυρίων στερλινών έναντι προβλέψεων για 647 εκατομμύρια.

Η περίπτωση της ΗSΒC

Η HSBC δεν προσέτρεξε σε «από μηχανής θεό» για να αντισταθμίσει τις σοβαρές απώλειες από τα subprime loans, αλλά κατέφυγε σε επενδύσεις στην ταχέως αναπτυσσόμενη ασφαλιστική αγορά της νοτιοανατολικής Ασίας. Ηδη διατηρεί το 17% της δεύτερης κινεζικής ασφαλιστικής, Ping An Insurance, ενώ τις τελευταίες ημέρες εξαγόρασε μερίδια σε ασφαλιστικές εταιρείες της Ινδίας και του Βιετνάμ. Η τελευταία επένδυση διεκπεραιώθηκε την Πέμπτη και αφορούσε το 10% στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό όμιλο του Βιετνάμ, Bao Viet Insurance & Finance Group. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ernst & Young Item Club προβλέπει ότι ο αντίκτυπος από την κρίση στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης ίσως μειώσει την ανάπτυξη της Βρετανίας 1% το 2008 και το 2009 και των ΗΠΑ κατά 1,5% το 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή