Προσωρινό φρένο στο ράλι ανόδου του πετρελαίου

Προσωρινό φρένο στο ράλι ανόδου του πετρελαίου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριακά υποχώρησαν χθες οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, παραμένοντας σε απόσταση αναπνοής από τα πρόσφατα επίπεδά τους ρεκόρ, που τις εκτόξευσαν πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του αργού εκτοξεύθηκε την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη έως και στα 80,20 δολάρια το βαρέλι, όμως η χθεσινή εκτόνωση του τυφώνα «Ουμπέρτο» στον Κόλπο του Μεξικού και η υποβάθμισή του στην κατηγορία «τροπική καταιγίδα» είχε ως αποτέλεσμα και την επικράτηση πτωτικών τάσεων των τιμών στην αγορά του μαύρου χρυσού. Ωστόσο, μετά τον «Ουμπέρτο» οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για ένα νέο τυφώνα που αποκτά δυναμική, τον οποίο έχουν ήδη ονομάσει «Ινγκριντ». Ως εκ τούτου, το θέμα της ανόδου των τιμών του πετρελαίου παραμένει ανοικτό παρά το πρόσφατο ρεκόρ, ενώ άξιο υπενθύμισης είναι και το γεγονός ότι το τελευταίο σημειώθηκε λίγα 14ωρα αφότου ο ΟΠΕΚ αποφάσισε την αύξηση της παραγωγής του κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως. Αναλυτές ανέφεραν μάλιστα χθες ότι η τιμή-στόχος του πετρελαίου μεσοπρόθεσμα, ήτοι τις επόμενες εβδομάδες, προσδιορίζεται πλέον ανάμεσα στα 87,5 και τα 89 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο, όπως δήλωσε χθες o αρμόδιος για τα ενεργειακά θέματα κοινοτικός επίτροπος, Αντρίς Πίμπαλγκς, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου δεν έχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη στην Ευρώπη, της οποίας η οικονομία καταφέρνει να προσαρμόζεται. Ο ίδιος υποστήριξε ότι μόνον εάν αυξηθεί ο βαθμός μεταβλητότητας των τιμών, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Μίκαελ Γκλος, δήλωσε χθες ότι φοβάται πως το ευρώ θα διατηρηθεί ισχυρό και ότι η αναταραχή στις διεθνείς χρηματοεπενδυτικές αγορές «έχει ακόμη μέλλον». Το ευρώ διατηρήθηκε χθες σε απόσταση αναπνοής από τα 1,40 δολάρια ενώ η στερλίνα υποχώρησε σε νέα χαμηλά επίπεδα εβδομάδος έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Στη δημοσιότητα δόθηκαν χθες στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν νέες αδυναμίες της βρετανικής αγοράς κατοικίας ενώ, επίσης χθες, η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκάσθηκε να διαθέσει έκτακτο δανεισμό στη στεγαστική τράπεζα Northern Rock, η οποία έχει δεχθεί το πλέον καίριο πλήγμα μεταξύ των βρετανικών τραπεζών, λόγω των ανοιγμάτων της στην αμερικανική αγορά τίτλων στεγαστικής πίστης.

Η περίπτωση της Northern Rock είχε μεγάλες επιπτώσεις χθες στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές, όπου έως λίγο πριν από το κλείσιμο επικρατούσαν έντονα πτωτικές τάσεις.

Τέλος, στην άλλη άκρη του κόσμου, η Λαϊκή Τράπεζα του Πεκίνου αύξησε χθες τα επιτόκιά της δανεισμού για πέμπτη φορά από τον Μάρτιο, σε μία προσπάθεια συγκράτησης των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και του ξέφρενου χρηματιστηριακού ράλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή