Η βελτίωση της παραγωγικότητας αυξάνει το… εργατικό κόστος

Η βελτίωση της παραγωγικότητας αυξάνει το… εργατικό κόστος

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ελληνες δεν αμείβονται ανάλογα με την παραγωγικότητά τους. Αυτό ισχύει και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, σύμφωνα με τα συμπεράσματα εκτενούς μελέτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την απασχόληση, τους μισθούς, την παραγωγικότητα και τη φορολογία, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Το «παραγωγικό κενό» που παρουσιάζεται μεταξύ παραγωγικότητας και εισοδήματος οφείλεται κυρίως σε δομικά προβλήματα της αγοράς εργασίας, που οδηγούν σε αύξηση του εργατικού κόστους όταν βελτιώνεται… η παραγωγικότητα!

Ετσι, για παράδειγμα, στην Ελλάδα το 2006 ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 4,3%. Ο δείκτης της παραγωγικότητας (ΑΕΠ προς ώρες εργασίας) ήταν στο 2,2 και ήταν υψηλότερος από το μέσον όρο της Ευρωζώνης (1,4) και της Ε.Ε. των «25» (1,5). Παρ’ όλα αυτά σημειώνεται μείωση του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ουγγαρία.

Ενώ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,3% το 2006 στην Ελλάδα, η παραγωγικότητα από την εργασία σημείωσε αύξηση κατά 2%. Το αντίστοιχο μέγεθος στην Ευρωζώνη είναι 1,3% και στην Ε.Ε. των «25» είναι 1,4%. Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται, λαμβάνοντας υπόψη τις ώρες εργασίας ανά απασχολούμενο, το ποσοστό απασχόλησης, την κατανομή των εργαζομένων ανά ηλικία, τον πληθυσμό κ.λπ. Επίσης, διαπιστώνεται ότι η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος των εργαζομένων αυξήθηκε το 2006 κατά 4%. Προκύπτει δηλαδή μία διαφορά της τάξεως του 0,3% στον ρυθμό ανάπτυξης, που φαίνεται εκ πρώτης όψεως να μη δικαιολογείται από τη βελτίωση της παραγωγικότητας.

Η Ε.Ε. διατυπώνει την αισιοδοξία της για την πορεία της απασχόλησης, η οποία αυξήθηκε το 2006 στο 1,4%, έναντι 1% το 2005, παρουσιάζοντας τους υψηλότερους ρυθμούς τα τελευταία έξι χρόνια. Αντίστοιχη υποχώρηση παρουσιάζει και η ανεργία, η οποία τον Ιούλιο του 2007 έφτασε κοντά στο 7%. Τα στοιχεία, επίσης, δείχνουν βελτίωση της απασχόλησης στις νέες, αλλά και τις μεγαλύτερες ηλικίες. Η απόσταση από τους στόχους της Λισσαβώνας είναι ακόμα μεγάλη.

Ολη η Εκθεση στο www.kathimerini.gr/Links

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή