Στα 85 δολάρια αναμένεται η τιμή του πετρελαίου

Στα 85 δολάρια αναμένεται η τιμή του πετρελαίου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης, όπου έφτασε τα 80,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του χθες το βράδυ ήταν λίγα σεντ κάτω από τα 80 δολάρια. Σύμφωνα με αναλυτές, η τιμή του πετρελαίου «πυροδοτήθηκε» χθες εν όψει της σημερινής απόφασης της FED για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, προκειμένου να «ενδυναμώσει» την οικονομία. Η κίνηση αυτή μεταφράστηκε ως εν δυνάμει αύξησης της κατανάλωσης και της ζήτησης για πετρέλαιο. Η εκτίμηση αυτή σε συνδυασμό με τη μικρή αύξηση της παραγωγής που είχε αποφασίσει ο ΟΠΕΚ την προηγούμενη εβδομάδα (θα εφαρμοστεί από 1ης Νοεμβρίου) αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες στις αγορές σχετικά με την ανεπάρκεια της προσφοράς πετρελαίου.

Στο μεταξύ, η νευρικότητα στην αγορά είχε ήδη ενταθεί, καθώς η GoldmaSachs σε έκθεσή της ανέφερε ότι στους επόμενους 12 μήνες προβλέπει την τιμή του πετρελαίου στα 85 δολάρια το βαρέλι και σημείωσε ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεπεράσει στο διάστημα αυτό τα 90 δολάρια το βαρέλι. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη πρόβλεψη της GoldmaSachs έκανε λόγο για 72 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με τη ξένη τράπεζα, η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ για την αύξηση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα δεν είναι αρκετή για να συγκρατήσει την τιμή του πετρελαίου κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι…

Εξάλλου, όπως ανέφερε το Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών στο Λονδίνο, η αύξηση αυτή από τον ΟΠΕΚ δεν πρόκειται να καλύψει τη ζήτηση πετρελαίου τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο. Ταυτόχρονα, η ίδια πηγή ανέφερε χθες ότι η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1% για το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του έτους και κατά 0,5% το 2008. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις από την Αμερική έκαναν λόγο για αύξηση της ζήτησης κατά 1,5% φέτος και κατά 1,8% το 2008. Σημειώνεται ότι τα αποθέματα πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα μειώθηκαν στις ΗΠΑ κατά 2,38 εκατ. βαρέλια.

Δυσμενείς προβλέψεις

Οι εξελίξεις αυτές διαδραματίζονται τη στιγμή που οι αναλυτές εκτιμούν πως το τρίτο τρίμηνο από πλευράς κερδοφορίας των εισηγμένων θα είναι το χειρότερο στη Wall Street από το 2001. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει η GoldmaSachs. Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η τράπεζα Bear Stearns, η οποία δέχθηκε σημαντικές πιέσεις από την πιστωτική κρίση των ΗΠΑ, αναμένεται να ανακοινώσει μείωση 41% στα κέρδη ανά μετοχή και η MorgaStanley πτώση κατά 11%. Τα κέρδη της LehmaBrothers αναμένονται μειωμένα κατά 5,1%.

Ιδια η Leamaεκτιμά ότι η αγορά σταθερού εισοδήματος, που αποτελεί βασική πηγή εσόδων, δέχθηκε πτώση λόγω της κρίσης κατά 34%. Εξάλλου, οι τράπεζες σταμάτησαν τις αναχρηματοδοτήσεις, χάνοντας περίπου 8,4 δισ. δολάρια από προμήθειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή