«Γάμο» με Iberia ή Alitalia θέλουν Air France-KLM

«Γάμο» με Iberia ή Alitalia θέλουν Air France-KLM

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη βάσει του τζίρου, Air France και KLM, συζητούν το ενδεχόμενο συγχώνευσης είτε με την Alitalia είτε με την Iberia. Αινιγματική όμως παραμένει η δήλωση του επικεφαλής της KLM στους Financial Times, σύμφωνα με την οποία «οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά ακόμα υπάρχει δρόμος».

Η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να πουλήσει το 49,9% της Alitalia, ενώ η ισπανική Iberia επιθυμεί την προσκόλλησή της σε μια ευρωπαϊκή συμμαχία.

Η επενδυτική ομάδα στην οποία ηγείται το αμερικανικό κεφάλαιο TPG και η British Airways, που κατέχουν το 10% της Iberia, σκοπεύουν να παίξουν τον ρόλο του διαπραγματευτή. Οι Air France-KLM συζητούν με Ισπανούς χρηματοδότες, χωρίς, ωστόσο να έχουν καταλήξει στο θέμα της Ιberia.

Η Iberia βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση, αλλά οι μέτοχοι και η διοίκηση πιστεύουν ότι η συγχώνευση είναι αναπόφευκτη και για τον λόγο αυτό κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, ισχυρίζεται η πλευρά της Air France-KLM, διευκρινίζοντας ότι «βρισκόμαστε στη φάση της εξέτασης μιας συνεργασίας με την Ιberia».

Η Ρώμη τα δίνει όλα

Από την άλλη πλευρά, η Alitalia αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αρχικά η Air France-KLM δεν πήρε μέρος στον διαγωνισμό του ιταλικού Δημοσίου. Ομως, τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς η πρόταση της πώλησης της Alitalia συνοδεύεται με ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και με τη διάθεση όλου του ποσοστού που διατηρεί το ιταλικό Δημόσιο.

Η πλευρά της Air France-KLM δεν έχει ξεκινήσει νέο κύκλο επαφών με την Alitalia, αλλά εκδηλώνει το ενδιαφέρον για την ιταλική αγορά και δηλώνει «ανοικτή» στις προτάσεις από την ιταλική κυβέρνηση. «Ωστόσο, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάποιο ντιλ», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Air France-KLM στους Financial Times, «αν δεν είναι επικερδής για μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή