Με κέρδη έκλεισαν οι αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι αγορές

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζωηρά ανοδική ήταν χθες η πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα οποία έκλεισαν αναμένοντας την απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τα επιτόκια. Θετικά για την ψυχολογική κατάσταση των επενδυτών λειτούργησαν και τα αποτελέσματα της Lehman Βrothers.

Η μεγάλη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ, ναι μεν είχε ελάττωση κερδών εξαιτίας της κρίσης στην αγορά στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης, ωστόσο, αυτά ήταν εναρμονισμένα με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Επιπλέον, μετά την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ότι εγγυάται τις καταθέσεις στην προβληματική τράπεζα στεγαστικών δανείων Northern Rock, οι μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων ωφελήθηκαν ιδιαίτερα.

Η ανταγωνίστρια της Northern Rock, Alliance & Leicester, ήταν εκείνη με τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη. Η μετοχή της ενισχύθηκε 32%, ενώ τη Δευτέρα είχε απολέσει αντίστοιχο ποσοστό εξαιτίας ανησυχιών ότι θα έχει την τύχη της Northern Rock και θα ζητήσει χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Χθες, ο πανευρωπαϊκός δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 1,56% στις 1.509,67 μονάδες, ενώ κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις είχε αποδυναμωθεί 2,5% λόγω προβληματισμών για την πρόσβαση των τραπεζών σε πηγές χρηματοδότησης.

Σε διάστημα ενός μηνός οι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν ενισχυθεί σχεδόν κατά 6%, με τους επενδυτές να προσβλέπουν σε μια μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, ώστε να ανασχεθούν οι σοβαρότερες επιπτώσεις από την κρίση της στεγαστικής πίστης στην οικονομία.

«Ως ένα βαθμό έχουν αμβλυνθεί οι εντάσεις στις κεφαλαιαγορές και οι δείκτες έχουν ενισχυθεί, διότι οι άνθρωποι προσδοκούν πλήρη δέσμευση από τη Fed να αποφορτίσει τις αγορές» παρατηρεί ο Αντριου Μπελ, αναλυτής της Rensburg Sheppard. «Προτεραιότητα είναι η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, διότι, όπως είδαμε και στη Βρετανία, αρκεί μια μικρή δόση πανικού για να απολεσθεί ο έλεγχος». Ανοδικά κινήθηκαν γενικά οι τραπεζικές μετοχές με τις Societe Generale, Credit Suisse και Deutsche Bank να ενισχύονται από 1,4% έως και 2,5%. Τέλος, στην ομάδα των χαμένων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο -εισηγμένος στο Λονδίνο- όμιλος εξόρυξης Lonmin, του οποίου η μετοχή εξασθένησε 3,6%, και η αλυσίδα λιανεμπορίου Marks & Spencer με πτώση 0,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή