Κεντρικές τράπεζες και σταθερότητα αγορών

Κεντρικές τράπεζες και σταθερότητα αγορών

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κεντρικές τράπεζες ενδεχομένως να μη διαθέτουν τα εργαλεία να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές υπό τις παρούσες συνθήκες. Αντ’ αυτού ίσως πρέπει να ζητήσουν περισσότερη διαφάνεια από τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους, όπως αναφέρει η Μoodys’ Investors Service και αναμεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloo mberg».

Στην έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης, αναφέρεται ότι τα παράγωγα και η ανάπτυξη των επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου( hedge fund), τα οποία χρησιμοποιούν πρωτοφανείς ποσότητες χρέους, έχουν μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο από την αύξηση του δανεισμού. «Το νέο χρηματοπιστωτικό παράδειγμα έχει φέρει μαζί του προβλήματα τέτοια, τα οποία οι τεχνοκράτες της χρηματοπιστωτικής πολιτικής δεν έχουν ακόμη επιλύσει», υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Moody’s Κρίστοφερ Μαχόνι και ο πρώτος αντιπρόεδρος Πιερ Κεγιετό. «Κάθε νέα πιστωτική κρίση διδάσκει νέα μαθήματα και οδηγεί σε διορθωτικές μεταρρυθμίσεις – το ίδιο θα συμβεί και με τον «Πανικό» του 2007». Οι απόπειρες των μεγάλων κεντρικών τραπεζών να αποτρέψουν μία πιστωτική κρίση απέτυχαν, όταν τον Αύγουστο θέλησαν να τονώσουν τις αγορές με το παραδοσιακό εργαλείο της διοχέτευσης ρευστού στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τονίζει το «Boomberg». Από τις αρχές του 2006 έχουν διακόψει τη λειτουργία τους ή έχουν πωληθεί τουλάχιστον 110 εταιρείες παροχής στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και η Countrywide Financial, η μεγαλύτερη της κατηγορίας αυτής στις ΗΠΑ, η οποία ζήτησε επείγουσα χρηματοδότηση από πιστωτές, όταν αποκλείσθηκε από την αγορά του βραχυπρόθεσμου δανεισμού. Το δεύτερο τρίμηνο ο αριθμός των δανειοληπτών, που θα χάσουν το σπίτι τους στις ΗΠΑ, έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ και οι εκπρόθεσμες αποπληρωμές στεγαστικών δανείων έφθασαν σε ρεκόρ πενταετίας.

Τέλος, αναφερόμενη στη Fed, η Moody’s επισημαίνει ότι παραδοσιακά ο έλεγχός της επί των τραπεζών της έδινε τη δυνατότητα να διοχετεύει ρευστό στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σήμερα, όμως, δεν ελέγχει τα hedge fund, τους μεγαλύτερους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή