Κινδυνεύουν να χάσουν τις κατοικίες τους δανειολήπτες στις ΗΠΑ

Κινδυνεύουν να χάσουν τις κατοικίες τους δανειολήπτες στις ΗΠΑ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον της προοπτικής να χάσουν τις κατοικίες τους βρίσκονται περίπου οι μισοί από τους 450.000 λήπτες δανείων μειωμένης εξασφάλισης στις ΗΠΑ, καθώς τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλουν αναμένεται να αυξηθούν τους επόμενους τρεις μήνες και δεν θα μπορούν ούτε να πουλήσουν τις κατοικίες τους ούτε να αναχρηματοδοτήσουν το δάνειό τους ούτε να καταφύγουν στη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το 27% έχει παραλείψει μία δόση

Σύμφωνα με τη δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Ελβετίας, την Credit Suisse, ο αριθμός των δανειοληπτών των οποίων οι δόσεις θα εκτιναχθούν το επόμενο τρίμηνο, θα είναι ο δεύτερος υψηλότερος που έχει καταγραφεί σ ένα τρίμηνο Οπως, άλλωστε, επισημαίνει η First American LoanPerformance, που διαθέτει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων για τα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ, ήδη το 27% των δανειοληπτών έχει παραλείψει μία δόση. Η ασυνέπειά τους αυτή συνεπάγεται ότι δεν δικαιούνται να ζητήσουν χείρα σωτηρίας από την Ομοσπονδιακή Διεύθυνση Στέγασης, όπως πρότεινε τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Μπους. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει ορατή σωτηρία γι’ αυτούς, που θα δουν τις δόσεις τους να αυξάνονται κατά 26% ή κατά 400 δολάρια τον μήνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της CoreLogic.

Εξ αιτίας της υποχώρησης των τιμών αλλά και της συσσώρευσης κατοικιών που δεν έχουν πουληθεί δεν μπορούν να πουλήσουν τα σπίτια τους χωρίς να χάσουν χρήματα και φυσικά τα κυβερνητικά προγράμματα δεν έχουν σχεδιασθεί για να βοηθούν τους απελπισμένους. Σύμφωνα με αναλυτές της μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας UBS AG, περίπου το 48% όσων έχουν λάβει δάνεια μειωμένης εξασφάλισης δεν πληρούν τους όρους για να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους σε ένα νέο στεγαστικό δάνειο που να συνάδει με τους κανόνες τους οποίους έχουν θέσει οι υποστηριζόμενες από την αμερικανική κυβέρνηση εταιρείες Fannie Mae της Ουάσιγκτον και Freddie Mac της Βιρτζίνια.

Ετσι, μοναδική εναλλακτική για τους δανειολήπτες είναι να πουλήσουν τα σπίτια τους σε τιμές χαμηλότερες από εκείνες της εκάστοτε υποθήκης. Κι αυτό με τη σειρά θα εμβαθύνει και θα παρατείνει τη χειρότερη επιβράδυνση που έχει σημειωθεί στην αγορά κατοικίας μέσα στα τελευταία 16 χρόνια. Σε ό,τι αφορά τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, δεν αναμένεται να επηρεάσει ουσιαστικά τους δανειολήπτες, των οποίων τα δάνεια προσαρμόζονται.

Προβλέψεις για μείωση τιμών

Στο μεταξύ, οικονομικοί αναλυτές της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων του Σικάγου προβλέπουν πως οι τιμές των κατοικιών, οι οποίες σημείωσαν πτώση ρεκόρ 3,2% το δεύτερο τρίμηνο, θα υποχωρήσουν σε ετήσια βάση για πρώτη φορά μετά τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του ’30. Η εν λόγω ένωση προβλέπει, επίσης, ότι θα χρειαστούν 9,6 μήνες για να πουληθούν όσες κατοικίες παραμένουν απώλητες. Σύμφωνα με τον μεσίτη ακινήτων Γκάρι Μπαλάνοφ της ReMax Select, οι κατάλογοι κατοικιών για πώληση στο Ορλάντο της Φλόριντα φέρουν υποψήφια προς πώληση 26.300 σπίτια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή