Οι φήμες για πώληση «βύθισαν» τη Northern Rock

Οι φήμες για πώληση «βύθισαν» τη Northern Rock

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραστική υποχώρηση 20% στα χαμηλότερα επίπεδα δεκαετίας εμφάνισε χθες η μετοχή της προβληματικής βρετανικής τράπεζας Northern Rock, απαλείφοντας τα προχθεσινά κέρδη της. Θρυαλλίδα υπήρξαν οι φημολογίες για πώλησή της σε τιμή χαμηλότερη από τη λογιστική της αξία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή των συναλλαγών η μετοχή είχε άνοδο 10%, λόγω των προχθεσινών δηλώσεων του Βρετανού πρωθυπουργού. Ο Γκόρντον Μπράουν έλαβε μία πρωτοφανή πρωτοβουλία, εγγυώμενος o iδιος όλες τις καταθέσεις στη Northern Rock.

Ωστόσο, η μετοχή της Northern Rock στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου δεν μπόρεσε να συγκρατήσει αυτό το θετικό αντίκτυπο. Εκλεισε με πτώση 16,01% στις 257 πένες, ενώ διαρκούσης της συνεδρίασης είχε υποχωρήσει περαιτέρω στις 246,25 πένες με πτώση 20%, φθάνοντας το ναδίρ 10ετίας. Συνολικά ο δείκτης FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου είχε κλείσει χθες με άνοδο 2,81%.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές, οι φήμες που κυκλοφορούν θέλουν την προβληματική τράπεζα να πωλείται χαμηλότερα από τη μετοχή της, ενώ λέγεται ότι η LLoyds TSB είναι διατεθειμένη να καταβάλει μόλις 200 πένες (2 στερλίνες) ανά μετοχή της Northern Rock. Η άλλη ενδιαφερομένη, η HBOS, λέγεται ότι θα προσφέρει 100 πένες μόνον, δηλαδή μία στερλίνα ανά μετοχή.

Ο Ρίτσαρντ Χάντερ, αναλυτής της Hargreaves Lansdown, παρατηρεί ότι η καλύτερη έκβαση για τη χειμαζόμενη τράπεζα, της οποίας το εμπορικό σήμα έχει ανεπανόρθωτα τρωθεί, θα ήταν η εξαγορά της. «Νομίζω είναι σαφές σε όλους ότι η Northern Rock θα πωληθεί πολύ φθηνότερα από όσο κόστιζε πριν από μερικούς μήνες – αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι εφέτος η μετοχή της είχε φθάσει μέχρι και τις 1.250 πένες», προσθέτει.

Πριν από μία εβδομάδα, η Northern Rock είχε ζητήσει επειγόντως τη χρηματοδότηση της Τραπέζης της Αγγλίας, διότι η αύξηση του κόστους δανεισμού την αφόπλισε. Η Northern Rock, η οποία στηριζόταν κατά το πλείστον σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό για να χρηματοδοτεί τα δάνεια που χορηγούσε, δεν είχε πλέον πρόσβαση σε πόρους.

Απώλεσε 53% της αξίας της

Αφ’ ης στιγμής έλαβε την οικονομική αρωγή, η μετοχή της βυθίστηκε και απώλεσε 53% της αξίας της. Χιλιάδες καταθέτες της συνέρρευσαν στα υποκαταστήματά της σε όλη τη Βρετανία, περιμένοντας επί ώρες για να κάνουν αναλήψεις τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έσπευσε να στηρίξει ένα πιστωτικό ίδρυμα πρώτη φορά μετά 30 χρόνια – επρόκειτο για τη μεγαλύτερη επέμβαση σωτηρίας την περίοδο αυτή.

Επιπλέον, η Τράπεζα της Αγγλίας, και δη ο διοικητής της Μέρβιν Κινγκ, δέχθηκε έντονη κριτική. Αρχικά, όταν ξέσπασε η κρίση στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης τήρησε στάση ουδετερότητας, χωρίς να κινητοποιηθεί όπως η ΕΚΤ και η Fed και να διαθέσει ρευστό στο τραπεζικό σύστημα τον Αύγουστο.

Πριν από λίγες ημέρες, όμως, διαδραμάτισε τον ρόλο «του τελευταίου δανειοδοτικού καταφυγίου» για τη Northern Rock.

Επιπλέον, χθες η Τράπεζα της Αγγλίας ήρε τις αντιρρήσεις της για επείγοντα τρίμηνο δανεισμό 10 δισ. στερλινών των εμπορικών τραπεζών και επεξέτεινε το εύρος των χρεογράφων που δέχεται ως ενέχυρο.

Ο Μέρβιν Κινγκ καλείται σήμερα να καταθέσει στους Βρετανούς βουλευτές, οι οποίοι θα τον εγκαλέσουν για τη στάση του. Θεωρείται βέβαιο ότι θα ερωτηθεί εάν γνώριζε εκ των προτέρων την οξύτητα των προβλημάτων της Northern Rock και εάν ήταν δυνατόν να έχει αποφευχθεί η κατάληξή της.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι οι δυο μεγαλύτεροι μέτοχοι της τράπεζας, η ισχυρή τράπεζα Lloyds ΤSΒ και η σκωτσέζικη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Baillier Gifford, περιόρισαν τα μερίδιά τους. Η πρώτη διατηρεί το 3,9% έναντι του 4,69% και η δεύτερη ποσοστό κάτω του 5% έναντι του 5,98%.

Πριν ξεσπάσει η κρίση, οι αρμόδιες αρχές στη Βρετανία απέρριψαν πρόταση της Lloyds TSB να εξαγοράσει την προβληματική τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή