Οι αγορές προεξοφλούν περαιτέρω μείωση επιτοκίων

Οι αγορές προεξοφλούν περαιτέρω μείωση επιτοκίων

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχολιάζοντας την άνοδο που σημείωσαν οι αγορές αντιδρώντας στην απόφαση της Fed να μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης τα αμερικανικά επιτόκια, οικονομικοί αναλυτές επικροτούν στην πλειονότητά τους την κίνηση, που ευελπιστούν ότι θα αποτρέψει τη διολίσθηση της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση. Επίσης, αναμένουν νέα μείωση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση.

«Η Wall Street έδρασε σαν η μείωση των επιτοκίων να ήταν χρυσή σφαίρα» σχολίασε ο Φρεντ Ντίκσον, στρατηγικός αναλυτής της DA Davidson. Οπως τόνισε, η μείωση «δεν πρόκειται να αντιστρέψει τα τεράστια προβλήματα στην αγορά στεγαστικών δανείων ή στην οικονομία, αλλά αποστέλλει το μήνυμα ότι η Fed θα αποτρέψει την ύφεση», γι’ αυτό και είναι πολύ θετική κίνηση για την ψυχολογία τόσο της αγοράς όσο και των καταναλωτών. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον εκπρόσωπο της ιαπωνικής κυβέρνησης, τα στελέχη της Fed «αντέδρασαν πολύ γρήγορα στα πραγματικά προβλήματα». Αλλοι επισημαίνουν, πάντως, ότι απομένει να αποδειχθεί αν η αντίδραση της Fed ήταν πράγματι έγκαιρη ή ήρθε πολύ αργά για να αποτρέψει την ύφεση.

Σύμφωνα, άλλωστε, με την ελληνική τράπεζα Alpha Bank, οι αγορές προεξοφλούν περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στο 4,5% μέχρι το τέλος του έτους εάν και εφόσον δεν αναζωπυρωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Στο μεταξύ, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 0,15 τον περασμένο μήνα, κυρίως εξ αιτίας της υποχώρησης των τιμών της ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή