Μπερνάνκι – Πόλσον εισηγούνται μέτρα κατά της κρίσης

Μπερνάνκι – Πόλσον εισηγούνται μέτρα κατά της κρίσης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας για το ενδεχόμενο να χάσουν τα σπίτια τους περί τα 2,2 εκατ. οικογένειες στις ΗΠΑ εξ αιτίας της κρίσης στην αγορά στεγαστικών δανείων, η αμερικανική κυβέρνηση προσανατολίζεται να επιτρέψει προσωρινά στις μεγαλύτερες εταιρείες στεγαστικών δανείων Fannie Mae και Freddie Mac να πουλήσουν δάνεια υπό τη μορφή τίτλων, των οποίων η αξία υπερβαίνει το υφιστάμενο όριο των 417.000 δολαρίων ΗΠΑ. Την πρόθεση αυτή της κυβέρνησης Μπους εξέφρασε χθες ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών του Κογκρέσου ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Χένρι Πόλσον, που ωστόσο διευκρίνισε στα μέλη του Κογκρέσου ότι το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί μόνον αν συνδυασθεί με μια αυστηρότερη επιτήρηση των Fannie Mae και Freddie Mac, οι οποίες έχουν τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε, πάντως, πως «αναμφίβολα» αν επιτραπεί στις εταιρείες να αγοράσουν δάνεια υψηλότερης αξίας θα προσφερθεί προσωρινή ανακούφιση στην αγορά στεγαστικών δανείων. Το μέτρο για μια προσωρινή τουλάχιστον αύξηση του ύψους του δανείου που επιτρέπεται να αγοράσουν εταιρείες υποστηρίζουν οι Δημοκρατικοί, που επιμένουν πως θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην αγορά καθώς τα δάνεια χαμηλότερου κόστους με εγγύηση εταιρειών αποδείχθηκαν σχετικά ασφαλή για τους επενδυτές. Ο κ. Πόλσον δήλωσε, άλλωστε, αισιόδοξος πως θα συνεχιστεί η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας απηχώντας προηγούμενη δήλωση του Αμερικανού προέδρου. Την αισιοδοξία τους δεν συμμερίζεται, όμως, ο πρώην πρόεδρος της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν, που επανέλαβε χθες ότι οι πιθανότητες να διολισθήσει σε ύφεση η αμερικανική οικονομία είναι κάπως μεγαλύτερες από μία στις τρεις.

Παγκόσμια οικονομική ζημιά

Ενώπιον της ίδιας επιτροπής του Κογκρέσου παρουσιάσθηκε χθες και ο πρόεδρος της Federal Reserve, Μπεν Μπερνάνκι, που τόνισε πως «η παγκόσμια οικονομική ζημιά από τα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης έχει υπερβεί ακόμη και τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις». Υπεραμυνόμενος των προσπαθειών της κεντρικής τράπεζας και της κυβέρνησης να αποτρέψουν την ύφεση στην αμερικανική οικονομία και να βοηθήσουν τον κόσμο να διατηρήσει τα σπίτια του, τόνισε πως «η Fed παίρνει πολύ στα σοβαρά τον δανεισμό και την προστασία των καταναλωτών και μαζί με άλλες ομοσπονδιακές και πολιτειακές υπηρεσίες ανταποκρίνεται στα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει τα στεγαστικά δάνεια σε πολλά μέτωπα». Εχει προηγηθεί η επίθεση του επικεφαλής της εν λόγω επιτροπής, Δημοκρατικού βουλευτή της Μασαχουσέτης Μπάρνεϊ Φρανκ, που έχει επικρίνει αφ’ ενός την κυβέρνηση Μπους για τα υψηλό όρια τα οποία έχει επιβάλει στις Fannie Mae και Freddie Mac και αφ’ ετέρου τη Fed ότι υπήρξε υπερβολικά χαλαρή στην εποπτεία της την εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης στην αγορά στεγαστικών δανείων. Αργότερα αναμενόταν να παρουσιασθεί ενώπιον της ίδιας επιτροπής ο υφυπουργός στέγασης και αστικής ανάπτυξης, Αλφόνσο Τζάκσον, καθώς εποπτεύει την υπηρεσία που διαχειρίζεται τα όρια στα χαρτοφυλάκια των εταιρειών Fannie Mae και Freddie Mac.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή