ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αγορές βιάζονται και άρχισαν να προεξοφλούν νέες μειώσεις για τα επιτόκια του δολαρίου καθώς η κρίση που δονεί την subprime αγορά στεγαστικών δανείων με τους χαμηλής φερεγγυότητας Αμερικανούς δανειολήπτες, φαντάζει ανεξέλεγκτη. Το δολάριο κατολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα 15 ετών έναντι των έξι κυριοτέρων νομισμάτων ενός δείκτη που καταρτίζει η FED και που σταθμίζεται με βάση εμπορικούς όρους. Εναντι του ευρώ, το δολάριο σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Χτες Παρασκευή το δολάριο κατέγραψε νέα πτώση-ρεκόρ έναντι του ευρώ ξεπερνώντας τα 1,41 δολάρια. Δηλαδή η ισοτιμία αυτή των 1,41 δολαρίων είναι η υψηλότερη του ευρώ έναντι του δολαρίου, από τη γέννηση και την κυκλοφορία του στις αγορές το 1999.

Επίσης, το δολάριο κατέρρευσε σε νέα χαμηλότερα επίπεδα από το 1976 έναντι του δολαρίου Καναδά. Η αλματώδης άνοδος των τιμών του πετρελαίου στη διεθνή αγορά επηρέασε θετικά τις πολυεθνικές του πετρελαίου και το δολάριο του Καναδά που ευνοείται το προφίλ του ως πετρονόμισμα.

Οι ελπίδες που υπήρχαν ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν χάσει ακόμη την εμπιστοσύνη τους επειδή οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να κάνουν προσλήψεις, ξεθώριασαν! Και η μέχρι πρότινος «υγιής» καταναλωτική συμπεριφορά τους πλέον αμφισβητείται. Οι ανησυχίες επικεντρώνεται στο ενδεχόμενο που απορρέει από την υπερχρέωση των νοικοκυριών και τη «φούσκα» των τιμών στην αγορά κατοικίας. Βεβαίως, οι ανησυχίες κορυφώνονται και εξ αιτίας της κατάστασης της αγοράς κατοικίας.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την αμερικανική οικονομία; Οτι μπορεί να υπάρξει ένας φαύλος κύκλος επισφαλειών και κατασχέσεων κατοικιών με αποτέλεσμα τη διάθεση ολοένα και περισσοτέρων σπιτιών σε ολοένα και χαμηλότερες τιμές. Είναι γνωστό ότι η κρίση στην αγορά κατοικίας επηρεάζει με δύο τρόπους το ΑΕΠ: παγώνοντας την οικοδομική δραστηριότητα και κάνοντας τους καταναλωτές να αισθάνονται φτωχότεροι με αποτέλεσμα να δαπανούν λιγότερα.

Χτες ο Αλαν Γκρίνσπαν σε νέα συνέντευξή του σε οικονομικό έντυπο της Αυστρίας προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί το πιθανό ενδεχόμενο μιας μεγάλης πτώσεως στις τιμές των κατοικιών από τον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό επισφαλών στεγαστικών δανείων εν μέσω της δεινής κρίσης που επικρατεί στην αμερικανική αγορά κατοικίας. Οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να οδηγήσουν σε ύφεση την αμερικανική οικονομία. Ηδη, προχτές Πέμπτη είχε επισημάνει ότι, παρά τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, η κρίση της αγοράς κατοικίας ενδεχομένως να «διαχυθεί» σε άλλους τομείς της αμερικανικής οικονομίας.

Ο κ. Γκρίνσπαν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι πιθανότητες να κυλήσει σε ύφεση η οικονομία είναι τώρα κάπως περισσότερες -από μία στις τρεις- καθώς είναι πιθανόν οι τιμές των κατοικιών να πέσουν κι άλλο και να πλήξουν τις καταναλωτικές δαπάνες.

Ο ισχυρότερος και ικανότερος πρόεδρος που πέρασε από το τιμόνι της FED, στη νεότερη οικονομική ιστορία της Αμερικής, πρόβλεψε ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο ότι η αμερικανική οικονομία έχει μία στις τρεις πιθανότητες να κυλήσει σε «ύφεση» καθώς διανύει τα τελευταία στάδια του αναπτυξιακού κύκλου.

Εν τω μεταξύ η αμφισβητούμενη αξιοπιστία του προέδρου της FED Μπεν Μπερνάνκι στις αγορές εντείνεται, προκαλώντας ισχυρές πιέσεις στο δολάριο.

Η ομολογία εκ μέρους του προχτές ενώπιον των Αμερικανών βουλευτών ότι η κατάσταση στην αγορά κατοικίας «θα επιδεινωθεί με συνέπεια να επηρεαστεί η οικονομική δραστηριότητα…», προκάλεσε σοκ στις αμερικανικές αγορές!!! Ο Μπεν Μπερνάνκι χωρίς ενδοιασμούς επιβεβαίωσε τους φόβους ότι η ανεξέλεγκτη κρίση της subprime αγοράς στεγαστικών δανείων που πυροδότησε τη θύελλα στις πιστωτικές αγορές, θα έχει συνέπειες και στην πραγματική οικονομία.

Ο πρόεδρος της FED που κατέθεσε χθες στην αρμόδια Επιτροπή Τραπεζικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναλύοντας τις εκτιμήσεις της Τράπεζας για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και την κρίση που δονεί την αγορά κατοικίας, είπε ότι ο αριθμός των κατασχέσεων κατοικιών ενδεχομένως να αυξηθεί περαιτέρω στην subprime αγορά.

Ωστόσο, μόλις πριν από δύο μήνες ο Μπεν Μπερνάνκι από το ίδιο βήμα του Κογκρέσου είχε διαβεβαιώσει τη Wall Street και τους Αμερικανικούς βουλευτές ότι δεν υπάρχει «λόγος ανησυχίας» και ότι δεν έχει αλλάξει την άποψή του για την αμερικανική οικονομία και την αγορά κατοικίας. Τότε πίστευε ότι η αγορά κατοικίας ξεπερνά τα προβλήματα και η σημαντική επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα ξεπερασθεί καθώς η οικονομική επέκταση επανέρχεται σε σταθερή τροχιά με μέτριους αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Ενώ, τώρα, ομολογεί ότι η κατάσταση στην αγορά κατοικίας «θα επιδεινωθεί… πριν βελτιωθεί», με συνέπεια να επηρεαστούν αρνητικά οι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα.

Για να αποτρέψει τη ραγδαία επιδείνωση των ρυθμών ανάπτυξης και να στηρίξει την καταρρέουσα αγορά κατοικίας, η FED μείωσε την Τετάρτη το βασικό επιτόκιο-κλειδί που επηρεάζει την οικονομία κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 4,75% (από 5,25%), που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2006. Επίσης, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, η FED μείωσε το προεξοφλητικό επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 5,25% (από 5,75%), ανοίγοντας ακόμη περισσότερο το δρόμο του άμεσου δανεισμού στις τράπεζες που υποφέρουν από ρευστότητα.

Το προεξοφλητικό επιτόκιο είναι το επιτόκιο που η FED δανείζει χρήμα απ’ ευθείας τις τράπεζες και καθορίζεται από τις 12 περιφερειακές Κεντρικές Τράπεζες όμως εγκρίνεται από το Συμβούλιο της FED. Ενώ το βασικό επιτόκιο το αποφασίζει η 19μελής Επιτροπή FOMC (Federal Open Market Committee), που αποτελείται από τα μέλη του συμβουλίου της FED και τους προέδρους ορισμένων περιφερειακών κεντρικών τραπεζών και καθορίζει τα overnight δάνεια μεταξύ των τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή