ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επέκταση στην Τουρκία, η οποία είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, αποτελεί το μεγάλο ατού της Εθνικής Τράπεζα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο εξάμηνο η Finansbank στην Τουρκία τροφοδότησε το 31% της συνολικής κερδοφορίας του ομίλου, ενώ συνολικά οι δραστηριότητες στο εξωτερικό αποτελούν το 40% της οργανικής κερδοφορίας του ομίλου. Στελέχη της ΕΤΕ υπογραμμίζουν ότι σήμερα, περίπου ένα χρόνο μετά την εξαγορά της Finansbank, η Εθνική έχει ήδη ανακτήσει το 11% της συνολικής επένδυσης που πραγματοποίησε.

Τρία είναι τα κύρια μέτωπα της ΕΤΕ στο εξωτερικό: η ουσιαστική ενίσχυση της παρουσίας της στην Αίγυπτο, η εξυγίανση και η γρήγορη ενσωμάτωση της Vojvodjanska Banka (VB) στη Σερβία και η αποτελεσματική ενδυνάμωση της παρουσίας της στην -ειδικού βάρους- αγορά της Ρουμανίας.

Στελέχη της Εθνικής εκτιμούν ότι μέσα στο 2008 θα ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των δράσεων για την ενοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της VB, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να επιτευχθεί λειτουργική κερδοφορία και στο τέλος της εφετινής χρήσης.

Σε ό,τι αφορά τη Ρουμανία, όπου η παρουσία του ομίλου είναι αδύναμη, το βάρος δίνεται στην ταχεία οργανική ανάπτυξη της Banca Romaneasca.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου το δίκτυό της στη Ρουμανία αριθμούσε τα 88 σημεία ενώ σήμερα φτάνει τα 97, με στόχο μέχρι το τέλος του 2009 να αριθμεί τα 200 καταστήματα. Ωστόσο, η επέκταση δεν είναι εύκολη καθώς ο οξύτατος ανταγωνισμός στη χώρα έχει ήδη συρρικνώσει τα επιτοκιακά περιθώρια, ενώ δύσκολη υπόθεση αποτελεί και η εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού.

Τον Ιούνιο του 2007 το δίκτυο του ομίλου στη ΝΑ Ευρώπη (εκτός Τουρκίας) αριθμούσε 567 καταστήματα και πάνω από 8.200 εργαζομένους, καλύπτοντας έξι χώρες με συνολικό πληθυσμό της τάξης των 43 εκατ. Το συνολικό ύψος χορηγήσεων διαμορφώθηκε στα 5,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 60% έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2006. Αν συνυπολογισθεί και η Τουρκία, τότε αυτόματα αυτά τα μεγέθη αυξάνουν κατακόρυφα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή