Το δίλημμα του Τρισέ και η στροφή των επενδυτών στο καταφύγιο του χρυσού

Το δίλημμα του Τρισέ και η στροφή των επενδυτών στο καταφύγιο του χρυσού

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άνοδος του ευρώ άνω του ψυχολογικού ορίου του 1,40 δολαρίου δεν δημιουργεί μόνον νέες προσδοκίες για την πορεία των επιτοκίων στην Ευρωζώνη, αλλά επαναφέρει στο προσκήνιο τον χρυσό ως ένα επενδυτικό καταφύγιο. Οι αναλυτές της αγοράς ευελπιστούν πως το ισχυρό ευρώ θα καταλαγιάσει τους φόβους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για μια αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων και θα παγιώσει τη στάση αναμονής που έχει υιοθετήσει ως προς το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη.

Οι προσδοκίες αυτές ενισχύονται από σενάρια που θέλουν την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να υιοθετήσει μια χαλαρή νομισματική πολιτική μέσα στους επόμενους μήνες, μετά την απόφαση που έλαβε αυτήν την εβδομάδα για μια μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 4,75%, για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο του 2003. Αυτό το γεγονός αποδυναμώνει την ισοτιμία του δολαρίου, όπως, άλλωστε, κατέστη σαφές αυτήν την εβδομάδα τόσο ως προς τη σχέση με το ευρώ όσο και ως προς άλλες ισοτιμίες. Μετά την πάροδο τριών δεκαετιών, το καναδικό δολάριο ενισχύθηκε την Πέμπτη στα 1,008 δολάρια για να υποχωρήσει στα 99,91 σεντς. Οπως επισημαίνεται από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το καναδικό δολάριο έχει ενισχυθεί κατά 62% από το ναδίρ των 61,72 σεντς ΗΠΑ που είχε καταγραφεί το 2002.

Ευρωπαϊκές εξαγωγές

Ως εκ τούτου, αυξάνονται οι πιέσεις για την τήρηση μιας στάσης αναμονής εκ μέρους της ΕΚΤ, καθώς η άνοδος του ευρώ απομακρύνει τον κίνδυνο για μια επιδείνωση των πληθωριστικών πιέσεων αλλά μπορεί, επίσης, να δράσει αναχαιτιστικά στη δυναμική ανάπτυξης των 13 οικονομιών της Ευρωζώνης. Η κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών που εξάγουν σημαντικό μέρος της παραγωγής τους στις ΗΠΑ επωμίζεται τις συνέπειες του ισχυρού ευρώ, κάτι που δεν παρέλειψε να τονίσει αυτήν την εβδομάδα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. «Η ανοδική πορεία του ευρώ υποκαθιστά την άνοδο των επιτοκίων», τονίζει ο Μάρκο Κράμερ, επικεφαλής επί θεμάτων ευρωπαϊκής οικονομίας στην ιταλική τράπεζα UniCredit, στο πρακτορείο Reuters. Ο ίδιος συμπληρώνει πως μετά την άσκηση κριτικής στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ από τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, και τη Γερμανία θα ακολουθήσει η Ιταλία. Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΚΤ εκτιμά πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα υπερβεί το ανώτατο όριο του 2% μέχρι τα τέλη του έτους. Σήμερα, πάντως, κυμαίνεται στο 1,7%.

Ηδη, οι αγορές στοιχηματίζουν πως η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει τα επιτόκια στο 4,25% από το τρέχον 4%, όπως αρχικά αναμενόταν. Παράλληλα, θεωρούν πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια από το τρέχον 5,75%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας. «Η ΕΚΤ τηρεί, επισήμως και κατά παράδοση, μια περιοριστική πολιτική», δήλωσε ο Στίβεν Μπάροου της Bear Sterns στην αμερικανική εφημερίδα «The Wall Street Journal», προσθέτοντας, όμως, πως «ποτέ δεν έχει αυξήσει τα επιτόκια όταν η Fed εφαρμόζει μια χαλαρή νομισματική πολιτική».

Εναλλακτική τοποθέτηση

Την ίδια στιγμή, ο χρυσός φαίνεται να γοητεύει ξανά τους επενδυτές. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει ενισχυθεί κατά 16% από τις αρχές του έτους, φθάνοντας αυτήν την εβδομάδα στο ζενίθ της τελευταίας 27ετίας, δηλαδή στα 739,90 δολάρια ανά ουγγιά, παράλληλα με την πτώση του δολαρίου. Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για την πορεία της τιμής του χρυσού στο φάσμα 730 με 770 δολαρίων την ουγγιά, από την πρηγούμενη πρόβλεψη για μια διακύμανση μεταξύ των 670 με 720 δολαρίων ανά ουγγιά. «Η κινητικότητα που παρατηρείται στην τιμή του έχει άμεση σχέση με την τρέχουσα πιστωτική κρίση», παρατηρεί παράγοντας της αγοράς, τονίζοντας πως έχουν απομείνει πλέον λίγες εναλλακτικές για μια ασφαλή τοποθέτηση των επενδυτικών κεφαλαίων. Λίγες είναι οι φορές που παράτολμοι και συντηρητικοί επενδυτές βαδίζουν στο ίδιο μονοπάτι. Η συγκριμένη περίοδος, ίσως, να είναι μια από αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή