Ψάχνοντας για κέρδη από τη Ρωσία και την Τσεχία έως την Τουρκία και την Αίγυπτο

Ψάχνοντας για κέρδη από τη Ρωσία και την Τσεχία έως την Τουρκία και την Αίγυπτο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον τρίτο κύκλο επέκτασης στο εξωτερικό προχωρούν οι μεγάλες εγχώριες τράπεζες. Στο στόχαστρο βρίσκονται νέες μεγάλες αγορές, όπως η -ταχέως ανερχόμενη- Ρωσία αλλά και μικρότερες «γειτονικές» χώρες όπως αυτή της Τσεχίας. Παράλληλα ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τα πρώτα βήματα στην αγορά της Πολωνίας και της Ουκρανίας.

Στρατηγική επιδίωξη των τραπεζών είναι σε λίγα χρόνια να έχουν ισχυρή παρουσία σε μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή που οριοθετείται βόρεια από τη Ρωσία, ανατολικά από την Τουρκία και Νότια από την Αίγυπτο περιλαμβάνοντας δεκάδες χώρες με συνολικό πληθυσμό 450 εκατ. κατοίκους, δηλαδή πολλαπλάσιο του εγχώριου πληθυσμού.

Η εγχώρια αγορά που αποτέλεσε την ατμομηχανή της ανάπτυξης για τον κλάδο σιγά σιγά ωριμάζει: ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνει και θα επιβραδυνθεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια, ενώ ο σκληρός ανταγωνισμός ροκανίζει τα επιτοκιακά περιθώρια δηλαδή το περιθώριο κέρδους των τραπεζών. Την ισχυρή αυτή μηχανή εσωτερικής καύσης που έκανε τη μεγάλη διαφορά τα τελευταία χρόνια, οι τραπεζίτες φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν με μηχανή εξωτερικής καύσης!

Η επέλαση των εγχώριων τραπεζών, που ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, μπόρεσε να επιτευχθεί λόγω των ιστορικών αλλαγών που επέφερε η πτώση της Σοβιετικής Ενωσης και η οποία οδήγησε τελικά στη μεταμόρφωση της, παραδοσιακά προβληματικής, Βαλκανικής Χερσονήσου.

Το ευρωπαϊκό όραμα και η μετάβαση των χωρών της περιοχής στο μοντέλο της οικονομίας της αγοράς έχει οδηγήσει στην υιοθέτηση εκσυγχρονιστικών πολιτικών, τερματίζοντας τις εντάσεις, τις μισαλλοδοξίες και τα πάθη για εθνική κυριαρχία που μέχρι πρόσφατα ταλάνιζαν την περιοχή.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο «πόλεμος» τελείωσε άπαξ διά παντός: τουναντίον η μάχη είναι σε εξέλιξη, είναι αδιάκοπη και εξαιρετικά σκληρή με τα κράτη της περιοχής να κονταροχτυπιούνται σε θέματα προσέλκυσης ξένων επενδυτών, ιδιωτικοποιήσεων, δημιουργίας υποδομών, εκσυγχρονισμού κ.ά.

Ετσι, η γεωγραφική θέση της Ελλάδας που μέχρι χθες αποτελούσε σοβαρό μειονέκτημα, μετατρέπεται σήμερα σε μεγάλο πλεονέκτημα. Ηδη οι εγχώριες τράπεζες, που έχουν πραγματοποιήσει τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην περιοχή, δρέπουν τους πρώτους καρπούς και προσβλέπουν σε πολλά περισσότερα τα επόμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή