Ε.Ε.: αντιδράσεις στην πρόταση Ρέντιγκ για τηλεπικοινωνίες

Ε.Ε.: αντιδράσεις στην πρόταση Ρέντιγκ για τηλεπικοινωνίες

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη αντιπαράθεση έχει προκαλέσει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόταση της επιτρόπου ΜΜΕ, Βίβιαν Ρέντιγκ, που στοχεύει στην αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά τηλεπικοινωνιών μέσω της υποχρεωτικής διάσπασης μεγάλων εταιρειών του μεγέθους της Deutsche Telekom. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times, που αναφέρει την είδηση, οι αντιδράσεις προέρχονται από την επίτροπο Ανταγωνισμού, Νίλι Κρόες, και τον επίτροπο Βιομηχανίας, Γκίντερ Φερχόιγκεν, που προειδοποιούν ότι μια τέτοια ρύθμιση θα οδηγήσει σε αύξηση της γραφειοκρατίας ενώ θα αποβεί εις βάρος των επενδύσεων στον κλάδο.

Το επίμαχο σχέδιο προτείνει να εξαναγκάζεται όποια εταιρεία τηλεπικοινωνιών κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά να διαχωρίζει τα δίκτυά της από τους τομείς υπηρεσιών ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση των ανταγωνιστών της στην υποδομή της. Ειδικότερα, η κ. Κρόες ισχυρίζεται πως αυτός ο λεγόμενος «λειτουργικός διαχωρισμός» μπορεί να πλήξει τις επενδύσεις στον κλάδο ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά τα καινούργια ευρυζωνικά δίκτυα. Σε σχετικό έγγραφό της που διέρρευσε στον βρετανικό τύπο, η επίτροπος τονίζει πως το μέτρο «δεν είναι απλώς περιττό αλλά είναι και επιζήμιο».

Παράλληλα, η κ. Ρέντιγκ προτίθεται να προτείνει τη δημιουργία ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, αλλά και η ιδέα αυτή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των συνεργατών της κ. Κρόες. Οπως χαρακτηριστικά τόνισαν οι συνεργάτες της επιτρόπου, «στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η εκχώρηση εξουσιών σε μια ευρωπαϊκή υπηρεσία για τον ανταγωνισμό θα δημιουργήσει μόνο σύγχυση και θα εμποδίσει το έργο της Επιτροπής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή