EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδος μετοχής κατά 32% για την China Construction Βank

Ανοδο 32% σημείωσε η μετοχή της China Construction Bank, ήτοι της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στην Κίνας, σε όρους περιουσιακών στοιχείων, την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της στο χρηματιστήριο της Σαγκάης. Ηταν η πιο περιζήτητη μετοχή σε σχέση με τις υπόλοιπες που έκαναν χθες το ντεμπούτο τους στην εν λόγω αγορά, με την τράπεζα να λαμβάνει εντολές για την αγορά μετοχών, συνολικής αξίας 2,26 τρισ. γουάν.

Κίνδυνος υπερθέρμανσης

Οι ταχύρρυθμες οικονομίες των Βαλκανίων -και συγκεκριμένα αυτές της Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Κροατίας- διατρέχουν όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο μιας υπερθέρμανσης, σύμφωνα με έρευνα της υπηρεσίας πιστοληπτικής βαθμολογίας Standard & Poor’s. Η άνοδος των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και τα εμπορικά ελλείμματα θέτουν υπό αμφισβήτηση την οικονομική σταθερότητα των χωρών αυτών, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλεφθούν οι πολιτικές πιέσεις που ασκούνται από την αβεβαιότητα της κατάστασης στο Κόσοβο.

Κάτω η επιχειρηματική εμπιστοσύνη

Μεγαλύτερη του αναμενομένου ήταν η πτώση του γερμανικού δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 μηνών. Βασικό αίτιο αυτής της αποδυνάμωσης του κλίματος είναι η ενίσχυση του ευρώ, καθώς έτσι πλήττονται τα κέρδη των επιχειρήσεων από τις εξαγωγές, όπως και οι εκτιμήσεις για αύξηση του κόστους δανεισμού. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Ifo υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 104,2 από το 105,8 που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο, έναντι της πρόβλεψης για μια πτώση στο 105.

Επενδύσεις της Mittal στην Ινδία

Η ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της ινδικής χαλυβουργίας Mittal εντός των συνόρων της χώρας είναι η προτεραιότητα του διευθύνοντος συμβούλου, Λακσμί Μίταλ. Δρομολογώντας επενδυτικά σχέδια, ύψους 35 δισ. δολαρίων, ο κ. Μίταλ υπογράμμισε πως οι δαπάνες αυτές δικαιώνονται από την ισχυρή ζήτηση για χάλυβα που παρουσιάζεται στην πλειοψηφία των χωρών. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η αναταραχή που επικρατεί στις αγορές μετά το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης δεν επηρεάζει τους περισσότερους πελάτες του.

Ενδιαφέρον για Facebook

O κολοσσός λογισμικού Microsoft όπως και η μηχανή αναζήτησης ιστοσελίδων Google φαίνεται πως εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την εξαγορά μεριδίου ή την απόκτηση του ελέγχου της ιστοσελίδας Facebook, με τους αναλυτές της αγοράς να προεξοφλούν μια μάχη εξαγοράς μεταξύ των δύο. Σύμφωνα με την «The Wall Street Journal», η Microsoft προτίθεται να αποκτήσει τον έλεγχο μέχρι και του 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Facebook, ήτοι η ιστοσελίδα ανάπτυξης κοινωνικών επαφών μέσω του Διαδικτύου, έναντι 300 με 500 εκατ. δολαρίων. Ανώτατο στέλεχος της Google δήλωσε πρόσφατα ότι μπορεί να υποβάλει προσφορά για την εξ ολοκλήρου εξαγορά της Facebook, υψηλότερη των 10 δισ. δολαρίων.

Υποχώρηση της μετοχής της ΒΡ

Πτώση 3% σημείωσε η μετοχή της BP εξαιτίας δημοσιεύματος της «Financial Times» ότι θα δρομολογηθούν περικοπές προσωπικού και μέτρα αναδιάρθρωσης, καθώς η εταιρεία διανύει το πλέον απογοητευτικό οικονομικό έτος από το 1993. Η κεφαλαιοποίηση της ΒΡ υποχώρησε στις 109 δισ. στερλίνες, αν και η διοίκηση απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για την πορεία της κερδοφορίας. Σε διαφορετική περίσταση, ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ, Τόνι Χάιγιαρντ, είχε δηλώσει πως τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου θα είναι «φρικτά». Η μετοχή της BP έχει υποστεί απώλειες 4,6% από τον Ιούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή