Δέκα δισ. στερλίνες σε τράπεζες από την BOE

Δέκα δισ. στερλίνες σε τράπεζες από την BOE

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτη φορά στην ιστορία της η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) έδωσε τη δυνατότητα στις εμπορικές και τις συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας να δανεισθούν χθες μέσω έκτακτης δημοπρασίας κεφάλαια για ένα τρίμηνο, ώστε να αμβλυνθούν οι πιέσεις στις κεφαλαιαγορές. Με την πρωτοβουλία της αυτή η Τράπεζα θέλησε να διασφαλίσει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα δεν θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χρηματοδότησης της Northern Rock. Ωστόσο, τα δανειακά κεφάλαια αυτά ύψους 10 δισ. στερλινών, θα φέρουν υψηλό επιτόκιο, το οποίο κατ’ ελάχιστο θα διαμορφώνεται στο 6,75%.

Επιπλέον, εκφράζονται ανησυχίες ότι, αν και τυπικά δεν πρόκειται να ανακοινωθούν τα ονόματα όσων τραπεζών δανεισθούν, τελικώς στο Σίτι θα κυκλοφορήσουν τα στοιχεία τους. Κι αυτό θα εκθέσει όσες τράπεζες χρειάζονται επιπλέον ρευστό. Ωστόσο, η αντίδραση των εμπορικών τραπεζών της Βρετανίας στη χθεσινή δημοπρασία δεν ήταν ένθερμη – κι αυτό αναμενόταν, αναφέρει το Bloomberg. Οι περισσότερες τράπεζες εκμεταλλεύθηκαν τα χαμηλότερα επιτόκια βραχυπρόθεσμου δανεισμού στην αγορά και εστράφησαν εκεί. Οπως αναφέρει ο Τζόναθαν Λόινς, ανώτατος οικονομολόγος για τα ευρωπαϊκά ζητήματα στην Capital Economics στο Λονδίνο, «μόνο εάν ένα πιστωτικό ίδρυμα έχει σοβαρό πρόβλημα θα δανεισθεί με 6,75% από την Τράπεζα και όχι με 6,32% από την αγορά. Επιπλέον, εάν προσφύγει στην Κεντρική Τράπεζα, πολύ πιθανόν να στιγματισθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή