Ο Ρώσος πρόεδρος είναι ο εκλεκτός και των επενδυτών

Ο Ρώσος πρόεδρος είναι ο εκλεκτός και των επενδυτών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω εντεινόμενης φημολογίας περί πιθανής επιστροφής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας σε μεταγενέστερη φάση, καθώς και περί του ενδεχόμενου να είναι εκείνος που παρασκηνιακά θα ελέγχει τη χώρα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ρωσίας φαίνεται πως είναι ο εκλεκτός και των επενδυτών. Από τις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε ο Ρώσος πρόεδρος διόρισε απροσδόκητα πρωθυπουργό τον 66χρονο Βίκτορ Ζιουμπκόφ, που διετέλεσε μέλος της ρυθμιστικής οικονομικής αρχής και επικεφαλής της υπηρεσίας κατά του «ξεπλύματος» βρώμικου χρήματος, οι αγορές σημειώνουν άνοδο με τον δείκτη Micex να έχει κερδίσει 6,7%. Η προοπτική να αναδειχθεί ο Ζιουμπκόφ σε διάδοχο του Πούτιν και ο Πούτιν να διατηρήσει παρασκηνιακά έναν ηγετικό ρόλο φαίνεται πως ικανοποιεί τον οικονομικό και επιχειρηματικό κόσμο, που διατηρεί ακόμη νωπές τις αναμνήσεις από τις τραυματικές εμπορίες του οικονομικού και πολιτικού χάους το οποίο ακολούθησε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. «Η μετάβαση από μια οικονομική κατάσταση σε μια άλλη γίνεται συνήθως επιτυχώς σε χώρες με σταθερότητα και ισχυρούς ηγέτες που παραμένουν στην εξουσία επί 20 χρόνια και όχι επί δύο θητείες» επισημαίνει σχετικά ο Κρις Γέφερ, στρατηγικός αναλυτής της UralSib Financial Corp. της Μόσχας. Ως ενδεικτικό παράδειγμα παραπέμπει στην περίπτωση της Κίνας, το Κομμουνιστικό Κόμμα της οποίας παραμένει στην εξουσία.

Εννέα χρόνια ραγδαίας ανάπτυξης

Η Ρωσία του Πούτιν γνωρίζει σήμερα τον ένατο χρόνο ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης, ενώ οι τιμές των μετοχών ρωσικών εισηγμένων εταιρειών έχουν αυξηθεί κατά ένα τρισ δολάρια, από όταν ανέλαβε ο Πούτιν την εξουσία. Γι’ αυτό και οι επενδυτές επιθυμούν την παραμονή του στην εξουσία έστω και στα παρασκήνια. Δεν λείπουν, πάντως, και οι επιφυλάξεις ακόμη και μεταξύ όσων επενδυτών αναγνωρίζουν ότι θα είναι προς όφελος της οικονομίας να διατηρήσει ο Πούτιν σημαντική επιρροή. Η ρωσική αγορά έχει αρχίσει πάντως να επηρεάζεται από τη μείωση της προσφοράς πίστωσης που πλήττει τη διεθνή οικονομία, καθώς και από την εκτίναξη των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά. Για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση, προειδοποίησε ο κ. Βιούγκιν, πρόεδρος της ιδιωτικής τράπεζας MDM Bank και πρώην επικεφαλής της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής για τις χρηματαγορές. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, ο κ. Βιούγκιν προέβλεψε πως «αν οι αγορές χρέους παραμείνουν κλειστές μέχρι το τέλος του έτους, η κατάσταση θα καταστεί ιδιαίτερα δυσχερής για πολλές τράπεζες». Σημειωτέον ότι στη Ρωσία τα overnight επιτόκια δανεισμού εκτινάχθηκαν στο 10% σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδά τους από το μέσα του 2005 μολονότι η κεντρική τράπεζα της χώρας διοχέτευσε επιπλέον 2,56 δισ. δολ. στην αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή