Παραμένει πρόβλημα η ρευστότητα

Παραμένει πρόβλημα η ρευστότητα

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέθεσε τα υψηλότερα δάνεια στο τραπεζικό σύστημα σε διάστημα σχεδόν τριών ετών την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου. Το γεγονός αυτό δηλώνει ότι τουλάχιστον μία τράπεζα στην Ε.Ε. έχει αποκλεισθεί από τις διεθνείς αγορές πιστώσεων. Η ΕΚΤ δάνεισε 3,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο ποινή 5%, χωρίς ωστόσο να αναφέρει την τράπεζα ή τις τράπεζες, οι οποίες ζήτησαν δανεισμό. Πρόκειται για τον υψηλότερο δανεισμό του είδους από τον Οκτώβριο 2004.

«Κανένας δεν γνωρίζει πού είναι κρυμμένα τα πτώματα», επισημαίνει ο Στούαρτ Τόμσον, ο οποίος διαχειρίζεται ομόλογα 46 δισ. δολαρίων στη Resolution Investment Μanagement στη Γλασκώβη. «Δίνεται η εντύπωση ότι οι κεφαλαιαγορές θα τελούν σε κατάσταση σοκ για αρκετό καιρό ακόμα». Το διατραπεζικό επιτόκιο για τρίμηνο δανεισμό ανήλθε χθες στο 4,79% και ήταν το υψηλότερο της τελευταίας εξαετίας, τονίζει το Bloomberg. Από τις 9 Αυγούστου και εντεύθεν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προβεί σε επτά έκτακτες δημοπρασίες, για να συνδράμει τις τράπεζες, οι οποίες χρειάζονταν επειγόντως ρευστό. Σημειωτέον, τέλος, ότι οι τράπεζες της Βρετανίας δεν ανταποκρίθηκαν σε αντίστοιχη κίνηση της Τραπέζης της Αγγλίας, φοβούμενες «στιγματισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή