Περισσότερες δουλειές με… λιγότερους ρύπους

Περισσότερες δουλειές με… λιγότερους ρύπους

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι «πράσινες δουλειές» δείχνουν το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με Εκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (International Labour Office, ILO). Διαπιστώνεται ότι και η αγορά εργασίας είναι ευαίσθητη στις αλλαγές του περιβάλλοντος και για το λόγο αυτό εργαζόμενοι και εργοδότες πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Οι «ευπρεπείς δουλειές» με υψηλή παραγωγικότητα της εργασίας, φιλικές προς το περιβάλλον και με ελάχιστες εκπομπές ρύπων αποτελούν το μέλλον της αγοράς εργασίας. Τέτοιου είδους «πράσινες δουλειές» υπάρχουν ήδη και έχουν παρουσιάσει ραγδαία ανάπτυξη. Υπάρχουν σε τομείς όπως αυτός των ανανεώσιμων πηγών, σε υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας, στις μαζικές μετακινήσεις και στην ανακύκλωση.

Νέες θέσεις

Μόνο στη Γερμανία υπάρχουν 1,6 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις «πράσινες δουλειές», περισσότεροι απ’ όσους δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Εχει ξεκινήσει μια συνδυασμένη προσπάθεια από τα εργατικά σωματεία, την κυβέρνηση, τους εργοδότες και τις οικολογικές οργανώσεις για την καλύτερη μόνωση των κτιρίων.

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας είναι η δημιουργία 190 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και η εξοικονόμηση 2 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Τα συνολικά οφέλη από τη μείωση της ανεργίας, τη μείωση της κατανάλωσης θέρμανσης των κτιρίων -λόγω της καλύτερης μόνωσης- και από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών υπολογίζεται στα 4 δισ. δολάρια, ενώ το κόστος του αρχικού προγράμματος ήταν μόλις 1,8 δισ. δολάρια.

Τα συμπεράσματα αυτά ίσως μεγαλύτερη σημασία για την Ελλάδα, η οποία έχει υψηλότερη ενεργειακή εξάρτηση από το πετρέλαιο και τον λιγνίτη. Σύμφωνα με στοιχεία, το πετρέλαιο και ο λιγνίτης καλύπτουν περίπου το 86% της συνολικής διάθεσης ενέργειας, η οποία παρουσιάζει μια σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Η προώθηση της χρήσης των βιοκαυσίμων συμπεριλαμβανομένης της αιθανόλης και του βιοντίζελ, συνεχίζει να βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα, αν και η διείσδυσή τους στην αγορά εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό όχι μόνον από τις τιμές του πετρελαίου, της ζάχαρης και του αραβοσίτου, αλλά και από την συγκεκριμένη πολιτική επιδοτήσεων που ακολουθούν οι χώρες. Αν και όλα αυτά κάνουν τις αβεβαιότητες ακόμη μεγαλύτερες από αυτές που διακρίνουν τα συμβατικά καύσιμα, η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής βιοκαυσίμων αναμένεται να είναι ραγδαία. Οι ΗΠΑ παραμένουν από τις χώρες-κλειδιά για την ανάπτυξη των βιοκαυσίμων ξεπερνώντας και τη Βραζιλία που ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός αιθανόλης.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να περιορίσουν τις επιδοτήσεις σε καλλιέργειες βιοκαυσίμων, διότι θα οδηγήσουν σε αυξήσεις στις τιμές των γεωργικών προϊόντων -και ενδεχομένως- χωρίς να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ υπολογίζεται ότι μπορεί τα βιοκαύσιμα να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως 3% το πολύ αλλά το κόστος για τους καταναλωτές θα είναι τόσο υψηλό που θα καταστήσει αυτήν τη μορφή ενέργειας απωθητική στο καταναλωτικό κοινό.

Τα «νέα» καύσιμα

Οι ΗΠΑ επενδύουν 7 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για την προώθηση της βιοαιθανόλης με την εξοικονόμηση κάθε τόνου διοξειδίου του άνθρακα να κοστίζει τουλάχιστον 500 δολάρια. Στην Ε.Ε., το κόστος αυτό είναι έως και δεκαπλάσιο. Ετσι, στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ προτείνει ότι οι χώρες θα πρέπει σταδιακά να καταργήσουν τις επιδοτήσεις στα βιοκαύσιμα και να στραφούν στη χρηματοδότηση της έρευνας για τα καύσιμα «δεύτερης γενιάς», όπως οι αλκοόλες ή βιοκαύσιμα από βιομάζα.

Ωστόσο, την απειλή των βιοκαυσίμων νιώθει ο ΟΠΕΚ και προαναγγέλλει τον περιορισμό των επενδύσεων στην άντληση πετρελαίου, εξαιτίας της «έκρηξης» των βιοκαυσίμων. Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός τόνισε ότι φοβάται πετρελαϊκές ελλείψεις, σε περίπτωση που οι προσδοκίες αυτές γύρω από τα βιοκαύσιμα δεν ευοδωθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή