Μετά τη Microsoft, απειλείται τώρα και η Google

Μετά τη Microsoft, απειλείται τώρα και η Google

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτό θέλατε, αυτό έχετε». Αυτό ήταν, εν ολίγοις, το μήνυμα κύκλων της Microsoft μετά την εναντίον της καταδικαστική απόφαση που έλαβε στις 17 Σεπτεμβρίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η οποία ήταν η πιο οδυνηρή της ήττα μετά μια δεκαετία διενέξεων με τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού. Εχοντας δικαιωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου, η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα στραφεί εναντίον άλλων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που ελέγχουν μεγάλα μερίδια αγοράς και θα τις εξαναγκάσει να εκχωρήσουν σημαντικό τμήμα της πνευματικής τους ιδοκτησίας, αφαιρώντας τους σε μεγάλο βαθμό τα κίνητρα για καινοτομία.

Επιπτώσεις

Οι επιπτώσεις της απόφασης θα είναι μακροπρόθεσμες. Αν δεν ανατραπεί, η Microsoft, που δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τις προθέσεις της περί του αν θα εφεσιβάλει, θα χάσει μεγάλο μέρος της κυριαρχίας την οποία της έχει διασφαλίσει το λειτουργικό Windows. Η Microsoft κατέληξε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, επειδή προσπάθησε να προστατεύσει και να επεκτείνει το μονοπώλιο των Windows κατά δύο τρόπους. Αφενός, συνδέεοντας άλλους τύπους λογισμικού με τα Windows, προκαλώντας την αντίδραση της υπηρεσίας ανταγωνισμού στην Αμερική. Αφετέρου, προκάλεσε αντιδράσεις στην Ευρώπη όταν απέκοψε τους ανταγωνιστές της από πληροφορίες που θα επέτρεπαν στα λογισμικά τους να λειτουργούν μαζί με τα Windows.

Το 2002, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν Ρεπουμπλικανός, οι αμερικανικές αρχές ανταγωνισμού αποφάσισαν να μην προωθήσουν την υπόθεση, που είχε εγκαινιάσει η κυβέρνηση Κλίντον, και να έρθουν σε συνεννόηση με τη Microsoft. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιθέτως, έλαβε το 2004 καταδικαστική απόφαση με την οποία απαιτούσε από τη Microsoft να εμπορεύεται εκδοχή των Windows χωρίς το λογισμικό σύνδεσης με ΜΜΕ και να ενημερώνει τους ανταγωνιστές της περί του πώς μπορούν να παράγουν λογισμικά συμβατά με τα Windows.

Παράλληλα της επέβαλε πρόστιμο 497 εκατομμυρίων ευρώ που αυξήθηκε σε 777 εκατομμύρια ευρώ, επειδή έκρινε ότι η Microsoft δεν συμμορφωνόταν πλήρως με τις αποφάσεις της. Τα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επικύρωσε πλήρως αυτές τις αποφάσεις και υιοθέτησε τη συλλογιστική της Επιτροπής, χαρακτηρίζοντας την απόκρυψη πληροφοριών «καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης» εφόσον εμποδίζει την ανάπτυξη ανταγωνιστικού λογισμικού για το οποίο ενδέχεται να υπάρχει καταναλωτική ζήτηση.

Το Δικαστήριο έθεσε, έτσι, προηγούμενο, που σημαίνει ότι τα Windows δεν αποτελούν πλέον ιδιοκτησία της Microsoft ούτε και μπορεί πλέον να τα κάνει ό,τι θέλει. Κι αυτό θα ισχύσει σίγουρα σε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία κατορθώσει να δημιουργήσει ένα εξ ίσου κρίσιμο και βιώσιμο ψηφιακό μονοπώλιο. Οσα, όμως, κι αν φημολογούνται στους κύκλους της Microsoft, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απίθανο να αρχίσει να καταδιώκει όσες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας ελέγχουν σημαντικό μερίδιο αγοράς.

Εξ άλλου, οι περισσότερες από τις έρευνες που ενδέχεται να ακολουθήσουν θα είναι πολύ διαφορετικές από τις κινήσεις κατά της Μicrosoft.

Επί του παρόντος, η Επιτροπή ενδέχεται να εφαρμόσει το προηγούμενο της Microsoft μόνο σε μία περίπτωση: στην Google, την πρώτη στον κόσμο μηχανή αναζήτησης στο Internet. Οπως ακριβώς και η αμερικανική Επιτροπή Ομοσπονδιακού Εμπορίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει προσεκτικά το σχέδιο της Google να εξαγοράσει μια μεγάλη online διαφημιστική, την DoubleClick. Ισως κάποτε προσπαθήσει να την εξαναγκάσει να προσφέρει στους ανταγωνιστές της πρόσβαση σε πληροφορίες, όπως έκανε τώρα με τη Μicrosoft.

Με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η Ευρώπη απομακρύνεται περαιτέρω από την Αμερική στα θέματα ανταγωνισμού. Το κατά πόσον, όμως, αυτό θα οδηγήσει σε διένεξη απομένει να φανεί στο μέλον. Σε τελική ανάλυση, η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον ενδέχεται να έχει αλλάξει πολλές φορές προτού κλείσει οριστικά η υπόθεση Microsoft.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή