Το δολάριο τρομάζει τώρα την Ευρώπη

Το δολάριο τρομάζει τώρα την Ευρώπη

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών βρέθηκε την Παρασκευή το δολάριο, καθώς οι αγορές «έπαιξαν» περισσότερο από κάθε άλλη φορά το σενάριο της μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων από τη FED στο τέλος Οκτωβρίου.

Αφορμή αποτέλεσε η ανακοίνωση της αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη περισσότερο από τα αναμενόμενα τον Σεπτέμβριο και η αντίστοιχη επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Ο συνδυασμός αυτός ενίσχυσε τις πιθανότητες για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων και για αύξηση ή διατήρηση των ευρωπαϊκών από την ΕΚΤ. Ετσι, το δολάριο συνέχισε να κατρακυλά και να καταρρίπτει το ένα ιστορικό χαμηλό επίπεδο μετά το άλλο. Την Παρασκευή το απόγευμα (19.45 μ.μ. ώρα Ελλάδος) είχε φτάσει η ισοτιμία μέχρι το 1,4242, έναντι του προηγούμενου χαμηλού ρεκόρ στο 1,4190 την Πέμπτη.

Η εξέλιξη αυτή έφερε σε πολύ δύσκολη θέση την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία διαπίστωσε ότι το ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου δεν συγκράτησε τον πληθωρισμό, όπως περίμενε. Από την άλλη πλευρά, η αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων για τη συγκράτηση του πληθωρισμού δεν είναι εύκολη λύση, καθώς θα επιβαρυνθεί περισσότερο η εύθραυστη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, πλήττοντας κυρίως τις εξαγωγές.

Ηδη, ο επίτροπος για την οικονομία κ. Χοακίν Αλμούνια εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία από την πτώση του δολαρίου και κάλεσε τις ΗΠΑ να στηρίξουν το νόμισμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν τα προβλήματα ισοζυγίου της Αμερικής. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος κάλεσε την ΕΚΤ να ενδιαφερθεί περισσότερο με την ανάπτυξη και την απασχόληση και λιγότερο με τον πληθωρισμό. Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Λουκάς Παπαδήμος σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη, είπε ότι δεν είναι ακόμα εμφανείς οι επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ ο πρώην επικεφαλής της FED κ. Αλαν Γκρίνσπαν ανέφερε ότι οι πιθανότητες ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας είναι λιγότερες από 50%.

Τώρα Τρισέ, πρόεδρος της ΕΚΤ, και Μπερνάνκι, επικεφαλής της FED, καλούνται να λύσουν μία δύσκολη εξίσωση.

Στην εξίσωση αυτή, ξαφνικά πήρε μέρος και ο παράγοντας του πετρελαίου. Η τιμή Brent στην αγορά του Λονδίνου κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ καθώς αυξήθηκε στα 81,05 δολάρια το βαρέλι. Στη Νέα Υόρκη κινήθηκε, επίσης, σε επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 83 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η τιμή του πετρελαίου -πέρα από παράγοντας πληθωρισμού- συνδέεται με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου: Οταν αποδυναμώνεται το δολάριο μειώνεται η αγοραστική δύναμη των πετρελαιοπαραγωγών χωρών – κάτι το οποίο γίνεται ιδιαίτερα επώδυνο, όταν κάνουν εισαγωγές τελικών καταναλωτικών αγαθών από την Ευρώπη. Οταν συμβαίνει αυτό, έχει παρατηρηθεί στατιστικά, «ρυθμίζουν» την παραγωγή ώστε να ενισχύεται η τιμή του πετρελαίου που πωλείται σε δολάρια. Σύμφωνα με τον υπολογισμό του ξένου Οίκου, η διατήρηση της τιμής του πετρελαίου άνω των 80 δολαρίων το βαρέλι, «οδηγεί» την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,45. Ο συνδυασμός αυτός «πιέζει» την ΕΚΤ για μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 0,25 της μονάδας.

Σε αυτή τη φάση η τεχνική ανάλυση δείχνει ότι ο επόμενος σταθμός της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου βρίσκεται στο 1,4536. Ωστόσο, σε έρευνα μεταξύ 47 αναλυτών που πραγματοποίησε το Bloomberg, προέκυψε η εκτίμηση ότι το δολάριο θα ανακάμψει και η ισοτιμία θα «επιστρέψει» στο 1,40 μέχρι το τέλος του έτους.Τέλος, οι αγορές περιμένουν με πιθανότητα 86% μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 0,25 της μονάδας στις 31 Οκτωβρίου. Δηλαδή μείωση του επιτοκίου του δολαρίου στο 4,50%.

Για την ΕΚΤ, αν και τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, οι πιθανότητες που δίνουν οι αγορές συγκλίνουν στο να αφήσει αμετάβλητο το επιτόκιο του ευρώ.

* Περισσότερες αναλύσεις για την πορεία του δολαρίου στη σελίδα 12.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή